KORAK DO BESMRTNOSTI! Novak protiv zahuktalog Italijana ispisuje nove stranice teniske istorije!
Tanjug/Ap

Na Centralnom terenu Vimbldona ispisaće se nove stranice teniske istorije, a u glavnim ulogama su Novak Đoković i Mateo Beretini. Ko će imati završnu reč? Čije će se ime upisati na najprestižniji trofej? hoće li Novak osvojiti svoju 20. Grend slem titulu ili će Mateo stići do prvenca? Šta će presuditi? Čijoj serij će doći kraj?

Novak za 20 - 20 - 20

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ima priliku da se izjednači na večnoj listi po broju osvojenih Grend slemova sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom. Ukoliko savlada Beretnija stići će do šeste titule na Vimbldonu i ukupnog šestog turnira iz "velike četvorke".

Imajući u vidu da je Novak rekorder po broju sedmica na prvom mestu ATP liste, da ima bolji međusobni skor i od Federera i od Nadala, da je svaki Grend slem osvajao makar po dva puta, u nedelju bi i zvanično mogao da ponese epitet najboljeg tenisera svih vremena.

Takođe, Đoković ima priliku da ove godine osvoji i zlatni slem, s obzirom da je već bio najbolji na Australijan openu i Rolan Garosu. Ako osvoji Vimbldon preostalo bi mu onda još "samo" da slavi na Olimpijskim igrama i US openu.

Dakle, ulog je ogroman!

Đokovićev put do finala 

Imao je Novak odličan žreb na Vimbldonu i maksimalno ga je iskoristio. Nije imao nijednog rivala iz Top 10 do finala i prilično lako je stigao do meča za trofej.

Prvi reket sveta još nije pokazao najbolji tenis, igrao je onoliko koliko mu je potrebno i izgubio je samo jedan set u prvom kolu od Britanca Džeka Drejpera.

Zatim je maksimalnim rezultatom redom pobeđivao Kevina Andersona, Denisa Kudlu, Kristijana Garina, Martona Fučoviča i Denisa Šapovalova.

Daleko najteže bilo je u polufinalu protiv sjajnog Kanađanina.

KORAK DO BESMRTNOSTI! Novak protiv zahuktalog Italijana ispisuje nove stranice teniske istorije!

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

 

Jeste Novak slavio sa 3:0, ali bio je to sve samo ne lak meč. Nije srpski teniser bio na svom nivou, zvuči paradoksalno, ali Šapovalov je bio bolji u većem delu meča. Međutim, Đoković je po ko zna koji put pokazao da je mentalna gromada. Kada se "lomilo" ubacivao bi u brzinu više i osvajao sve ključne poene.

Nole je verovatno jedini teniser koji i kada ne igra dobro dođe do pobede u tri seta.

Po pravilu, ono najbolje sačuva za kraj i ne bi bilo iznenađenje ako bi protiv Beretinija pokazao svoj najbolji tenis.

Beretinijevo prvo GS finale

Italijan Mateo Beretini igra tenis života. Osvojio je Kvins i pun je samopouzdanja.

Nekako su njegove igre prolazile "ispod radara", ali ulazak u finale Vimbldona je sve samo ne iznenađenje. 

Poseduje snažan servis i odličan forhend, a bekhend slajs mu je postao i te kako ubojito oružje. Dakle, svi preduslovi za dobru igru na travi su tu. Ipak, bekhend mu je i dalje velika slabost i jasno je da će Đoković gledati da mu što više optereti taj udarac. 

KORAK DO BESMRTNOSTI! Novak protiv zahuktalog Italijana ispisuje nove stranice teniske istorije!

EPA

 

Beretini je u prvom kolu savladao Gvida Pelju sa 3:1, da bi onda sa po 3:0 pobeđivao Van de Zandšlupa, Alijaža Bedenea i Ilju Ivašku. Zatim je imao dva nezgodna meča protiv Feliksa Ožea-Alijasima i Huberta Hurkača u kojima je gubio po set, ali se nijednog trenutka nije postavljalo pitanje pobednika. 

Nije se Mateo mnogo potrošio i nema sumnje da će biti spreman za dug i iscrpljujuć meč sa Đokovićem.

Ključ je Novakov ritern

Novak je najbolji riterner svih vremena, ali je upravo taj udarac zatajio u polufinalu protiv Šapovalova.

Kanađanin je fenomenalno servirao, ali je 34-godišnji Beograđanin i protiv snažnijih servera znao bolje da riternira. 

I sam Đoković je nakon meča istakao da nikako nije uspevao da pronađe ritam na tom udarcu. Možda se razlog krije u činjenici da je imao stomačnih tegoba, kao i da ga je mučila vrtoglavica. Kako je i Novak priznao možda je sve to posledica velikog stresa i pritiska sa kojim se bori.

Svima je jasno da je Đoković favorit, a i iskustvo je apsolutno na njegovoj strani. Nema sumnje da će se neuporedivo komfornije osećati na terenu od Beretinija kojem je ovo prvo Grend slem finale. Ipak, ukoliko Italijan pusti ruku to bi mogao da bude veliki problem. 

Novak i Beretini su se do sada sastali dva puta i Srbin je ostvario isto toliko pobeda. Poslednji meč imali su u četvrtfinalu Rolan Garosa kada je Đoković pobedio sa 3:1. 

KORAK DO BESMRTNOSTI! Novak protiv zahuktalog Italijana ispisuje nove stranice teniske istorije!

EPA-EFE/Neil Hall

 

Mateo sjajno servira i za Novaka je od velike važnosti da mu vrati što više početnih udaraca. Ako bi ušao u Beretinijev servis, deveti teniser sveta bi bio u velikom problemu i iz gema u gem bi mu padalo samopuzdanje. Nešto slično videli smo u finalu Australijan opena, kada Danil Medvedev prosto nije znao kako da servira, a da mu Novak ne pošalje "ritern u pertle". 

Naravno da će Đoković staviti pod pritisak Beretinijev bekhend, ali ključ uspeha mogao bi da leži u Novakovom riternu.

Oba tenisera su u neverovatnoj seriji. Novak je na Grend slemovima vezao čak 20 pobeda, dok Beretini na poslednjih 11 mečeva ne zna za poraz. Ali, jednoj seriji će doći kraj.

Novaku će ovo biti 30. Grend slem finale! Nadamo se da će se posle finala zaokružiti još jedan broj.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading