MEČ KOJI SU SVI ČEKALI! Novi epski duel Đokovića i Nadala!
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Najveće rivalstvo u istoriji tenisa, epizoda 57, glavne uloge Novak Đoković i Rafael Nadal, pozornica - Rim.

Ljubitelji tenisa uživaće u novom dvoboju teniskih gladijatora. Nijedan turnir nije bio toliko puta svedok okršaju dvojice veličanstvenih, kao "večni grad". Đoković i Nadal će po deveti put ukrstiti rekete na rimskoj šljaci. Ljuti rivali su pet puta igrali u finalu mastersa u Rimu i Španac ima blagu prednost - 3:2. Pored pet finala, odigrali su dva meča u četvrtfinalu i jedan u polufinalu.

 

 

Rafa ima devet trofeja iz prestonice Italije, Novak pet. A, ko će danas postati novi imperator?

Može li Novak da napravi podvig?

Najbolji teniser sveta Novak Đoković prešao je trnovit put kako bi se našao u velikom finalu i pružio sebi priliku da odbrani titulu osvojenu prošle godine.

Nije Nole blistao od početka sezone na šljaci. Doživeo je šokantne poraze u Monte Karlu od Danijela Evansa i u polufinalu Serbia opena od Aslana Karaceva. Doneo je odluku da propusti turnir u Madridu i kod mnogih se stvorio crv sumnje - hoće li osvajač 18 Grend slem titula biti spreman za Rolan Garos?

A, onda je Novak u "večnom gradu" uključio šampionski mod. Od prvog meča u drugom kolu protiv Tejlora Frica videlo se da je rešen da u Rimu ide do kraja, testira sebe do krajnjih granica, isproba određene taktičke varijacije pred vrhunac sezone na šljaci. 

Kada je 34-godišnji Beograđanin maksimalno skoncentrisan, gotovo po pravilu, njegovi navijači nemaju razloga za brigu.

Pobedio je Frica u dva seta, zatim počistio Alehandra Davidovča-Fokinu 6:2, 6:1, a onda je usledio triler.

U četvrtfinalu je za rivala imao sjajnog Grka Stefanosa Cicipasa. Kiša je tokom čitave nedelje remetila planove organizatorima, pa je tako cenu, između ostalih, platio i sam Đoković.

 

 

Njegov meč četvrtfinala prekinut je u petak zbog kiše pri vođstvu Cicipasa 6:4, 2:1. Već, tada se znalo da će Novak, ukoliko želi da se plasira u finale morati da odigra skoro dva cela meča.

Bio je na ivici provalije protiv raspoloženog Grka, koji je u nekoliko navrata servirao za meč. Ali, kao i nebrojano puta do sada, Novak je pronašao način da se izdigne iz pepela, preokrene rezultat i plasira se u polufinale.

 

 

U tom meču nije bio u povlašćenom položaju, jer je i njegov rival Italijan Lorenco Sonego isti dan igrao protiv Andreja Rubljova. Međutim, čovek koji se zadovoljno smeškao i trljao ruke bio je Rafael Nadal.

Nole je protiv inspirasanog Sonega na terenu proveo 2 sata i 45 minuta. Slavio je posle dramatična tri seta i izborio novo finale.

Tako je Novak u subotu na terenu ukupno proveo pet sati i danas će se u finalu, poput ranjenog lava boriti za presto Rima.

Đoković će za nekoliko dana proslaviti 34. rođendan, a uspeo je da u jednom danu ostvari dve velike pobede i tako samo još jednom potvrdi svoju klasu.

Nadalov put do finala

Rafa je imao neuporedivo lakši put do novog sudara sa Đokovićem. Iako je se i on namučio, naročito u osmini finala protiv Denisa Šapovalova, gde je spasao dve meč lopte, u finalu će biti znanto svežiji.

Španac je najpre u dva tesna seta savladao Janika Sinera u drugom kolu, da bi onda usledio spektakl protiv Šapovalova. Nadal je bio na konopcima, imao ga je Kanađanin u šaci, ali je treći reket sveta opravdao epitet "kralja šljake". Izvukao se na volšeban način i plasirao se u četvrtfinale, gde se revanširao Aleksandru Zverevu za nedavni poraz u Madridu, savladavši ga u dva seta.

Zatim je u polufinalu igrao protiv Amerikanca Rejlija Opelke, tenisera koji je najprijatnije iznenađenje turnira. Pobedio ga je maksimalnim rezultatom 6:4, 6:4 posle 90 minuta igre.

 

 

Tako je Nadal u subotu na terenu proveo tri i po sata manje od Novaka i jasno je da je u velikoj prednosti.

Ipak, u Koloseumu su se događala razna čuda, Rim je svedočio brojnim podvizima, pa zašto to ne bi bio slučaj i ovoga puta.

Uvertira pred Rolan Garos

Veliko finale zakazano je za 17 časova. 

Možda je teško predvideti ko će slaviti u novom sudaru titana, premda je Nadal favorit, ali ono što je izvesno, istinski zaljubljenici u tenis će uživati, a dva gladijatora ostaviće poslednji atom snage u rimskoj areni.

Đoković protiv Nadala vodi sa 29:27 u pobedama. Poslednji put sastali su se prošle godine u finalu Rolan Garosa, kada je Rafa bio dominantan i slavio sa ubedljivih 3:0.

Upravo ovaj meč predstavlja sjajnu uvertiru pred Grend slem u Parizu. I jedan i drugi su istakli da im turniri koji prethode Rolan Garosu služe kao generalna proba pred vrhunac sezone na šljaci. Tako će danas imati priliku da opipaju puls jedan drugom i steknu dodatnu injekciju samopuzdanja pred turnir "velike četvorke". 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading