Dule Savić
Alo!/Marko Metlaš
Dule Savić

Alo!/Marko Metlaš

Dule Savić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Hrvat u Zvezdi? Nemoguće! Trenutno tako stoje stvari, a možda će i daleko u budućnosti. Možda i zauvek.

Dušan Savić, proslavljeni golgeter najtrofejnijeg srpskog kluba, ovako gleda na eventualnu situaciju u kojoj će crveno-beli dres obući fudbaler hrvatske nacionalnosti. Tu mogućnost u etar je preko našeg lista pustio Zdravko Mamić, iskreno se radujući dolasku Komnena Andrića, prvog Srbina posle građanskog rata, u svoj Dinamo.

Međutim, gledano s ove strane Dunava, od reciprociteta (zasad) nema ništa. To za „Alo!‟ tvrdi i Savić.

„Andriću, sa srećom‟

Svejedno što je u hrvatskom fudbalu već godinu i po, Komnen Andrić (23) je tek dolaskom u zagrebački Dinamo, kao golgeter Intera iz Zaprešića i cele tamošnje lige, pokrenuo priče o saradnji Srba i Hrvata u fudbalu.

- Ne poznajem tamošnju fudbalsku situaciju, ali je jasno da nije isto doći u Rijeku ili Dinamo i Hajduk. Nisam siguran da će Srbin biti primljen u klubu kao što bi bio neki golgeter Hrvat. U svakom slučaju, tom momku želim svu sreću - poručuje Savić.

- Čisto sumnjam da Hrvat može da zaigra u Zvezdi. Da li će to vreme doći, ako uopšte dođe, ne znam. Trenutno, ne verujem u tu mogućnost - priča za naš list najpoznatiji Dule u fudbalskom svetu Srbije.

Mamićev optimizam ide dotle da on veruje da bi Zvezda mogla da se pojača čak direktno s „Maksimira‟, iz Zagreba...

- Nisam siguran da je to realno. Ne verujem da bi hrvatski igrač bio prihvaćen od navijača.

Šta je najveća prepreka: za Srbe bolne rane iz ratnih devedesetih, odnosi između država i naroda, navijači...?

- Svakom je jasno šta je prepreka. Jednostavno, nije vreme za taj eksperiment. Ako uopšte, ponavljam, do njega i dođe. Na kraju krajeva, nema potrebe da tražimo igrače u Hrvatskoj. Imamo ih dovoljno kvalitetnih i ovde.

Robijev neizbrisivi pečat

Zvezdinu bogatu istoriju su gradili i fudbaleri hrvatske nacionalnosti. Pojedini su udarili i neizbrisivi pečat, poput Roberta Prosinečkog (od majke Srpkinje), istaknutog člana zlatne generacije koja je 1991. pokorila Evropu. Pre Robija, koji je posle rata bio trener na „Marakani‟ (osvojio Kup Srbije), crveno-beli dres su nosili i Goran Jurić, Milivoj Bračun, Tomislav Ivković, Miroslav Šugar, još ranije Milan Čop, Branko Zebec...

Robert Prosinečki

D. Briza

Robert Prosinečki, Foto: D. Briza

U prošlosti crveno-beli dres su nosili i Hrvati...

- Drugo vreme, druga država. Okolnosti su bile drugačije, mnogo toga je bilo drugačije u odnosu na danas - zaključuje Dušan Savić u razgovoru za naš list.