Vlade Đurović
Printscreen / RTS Tako stoje stv
Vlade Đurović

Printscreen / RTS Tako stoje stv

Vlade Đurović, Foto: Printscreen / RTS Tako stoje stv

Većina vas se najverovatnie pitala ko je čuveni stručni konsultant koji često gostuje na RTS-u. Vlade Đurović je veliko ime u košarkaškim krugovima. Svoju uspešnu sportsku karijeru je započeo kao košarkaš u OKK Beogradu gde je igrao od 1964. godine do 1973. godine.

Po završetku igračke karijere želeo je da ostane u OKK Beogradu, gde je završio trenersku školu i postao prvi profesionalac u istoriji OKK Beograda. U OKK Beogradu je radio sa pionirima i kadetima. Za trenersku karijeru zahvalan je svom kumu Bogdanu Tanjeviću, koji ga je nagovorio da trenira KK Sloboda Ditu iz Tuzle, a time i započinje njegova bogata trenerska karijera.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je posebno zanimljivo u vezi sa karijerom Vladana Đurovića desilo početkom osamdesetih godina.

Naime, sa ekipom Šibenke je u sezoni 1982/83. osvojio prvo mesto, a bili su prvaci samo šesnaest sati! Upravni odbor Košarkaškog saveza Jugoslavije je na hitno sazvanoj sednici doneo odluku da se utakmica poništi, pošto je, navodno, sudija Matijević teško oštetio Bosnu.

Ceo grad je stao iza kluba, koji nije želeo da igra utakmicu na neutralnom terenu, pa je u istoriji ostalo zabeleženo da je Đurović bio jedini trener koji je titulu šampiona zadržao samo šesnaest sati. Kao trener Šibenke je 1984. godine igrao u finalu kupa Radivoja Koraća.

Dejan Bodiroga i Vlade Đurović

ALO Foto: Marko Metlas

Dejan Bodiroga i Vlade Đurović, Foto: ALO Foto: Marko Metlas

Nakon Šibenke je vodio podgoričku Budućnost u sezoni 1984/85, da bi u sezoni 1985/86. kao trener Zadra osvojio prvenstvo Jugoslavije. Nakon uspeha sa Zadrom preuzeo je Crvenu zvezdu u kojoj je proveo dve sezone. U prvoj sezoni je u polufinalu plej ofa u majstorici u Zagrebu izbacio Cibonu, ali je u finalu izgubio od Partizana.

Tokom sezone 2009/10. ponovo je nekoliko meseci vodio FMP. Tokom 2010. i 2011. godine je radio u Iranu gde je vodio Tozin Elektrik. Poslednjih godina je vodio OKK Beograd u Košarkaškoj ligi Srbije, a radio je i kao trener u Tunisu.

Vlade Đurovića, većina ljudi zna zbog čestih gostovanja na nacionalnom servisu tokom velikih takmičanja.

On danas nije bio u ulozi stručnog konsultanta na RTS-u, a zanimljivo je da su njegovi komentari na račun mana u srpskoj igri na Svetskom prvenstvu danas apsolutno bili potvrđeni. Košarkaši Španije su eksplatisali gotovo svaki segment loše igre "Orlova" i na kraju slavili za prvu poziju u grupi i lakši put do eventualnog finala. 

BONUS VIDEO:

Nemanja Matić fotografisao sina sa Ronaldom, a onda usledio srdačan pozdrav fudbalera

 


 

Komentari (2)

penzioner

08.09.2019 21:26

Ovo je izuzetan poznavalac košarke i vrhunski stručnjak. čak je video propuste koji nas sa jačim protivnicima mogu dovesti do problema, naši su ga brže bolje ispljuvali.... sramota

mir

09.09.2019 06:45

zaboravili ste da napišete u biografiji da je osam godina trenirao Panionios u Grčkoj.