Srbija - Filipini
ALO Foto: Marko Metlas
Srbija - Filipini

ALO Foto: Marko Metlas

Srbija - Filipini, Foto: ALO Foto: Marko Metlas

Selekcije Srbije i Španije u poslednjoj deceniji vodile su mnoge velike borbe.

Španci su, bez dileme, najbolja ekipa u poslednjoj deceniji. Osvojili su zlato na Svetskom prvenstvu 2006. godine, pa zlata na Evropskom šampionatu 2009-te, 2011-te i 2015-te godine i dve srebrne medalje na OI 2008. i 2012. godine kad je od njih bio bolji "Drim tim" SAD-a. 

PROČITAJTE JOŠ:

I pored brojeva koji to dokazuju, subjektivni oseća takođe je govorio da su španski košarkaši predvođeni neverovatnim Po Gasolom uvek bili sjajno našpanovani i veoma moćni na najvećim smotrama. "Španska armada" nije štedela nikoga na svom putu do trona, bila je poznata kao kaznena ekspedicija koja je zatrpavala koš protivnika onoliko koliko poželi.

Uspon reprezentacije Španije bio je praćen padom jedne velike, za mnoge čak i najveće, evropske reprezentacije - Srbije. U periodu druge polovine prve decenije dvehijaditih godina pa sve do polovine druge decenije, sem izuzetka 2009. i 2010. srpski nacionalni tim je beležio daleko skromnije rezultate u odnosu na pređašnje decenije. Ipak su "Orlovi" znali da na momente bljesnu i ponovo pokažu celom svetu da nisu otišli sa svetske scene zauvek, već da su samo na privremenoj pauzi.

Srbija - Portoriko

ALO!/Marko Metlaš

Srbija - Portoriko, Foto: ALO!/Marko Metlaš

Ta pauza nije važila za jedan od legendarnih susreta koji se odigrao u četvrtini finala Svetskog prvenstva iz 2010-te godine održanog u Turskoj.

Svi smo do sada milion puta vraćali i iznova gledali čarobnu trojku Miloša Teodosića preko Garbahose koja je našoj selekciji donela pobedu i šansu za borbu za medalju. Tadašnja selekcija Srbije predvođena Dudom Ivkovićem bila je naoštrena tokom celog turnira budući da su Miloš Teodosić i Nenad Krstić bili suspendovani za uvodne mečeve.

Razlog suspenzije je bio, mnogo će se setiti, tuča na prijateljskoj utakmici protiv Grčke mesec dana pre odigravanja Mundobasketa.Igrači su pre svega željno iščekivali susret sa "Crvenom furijom" koja ih godina dana pre toga savladala u finalu Evropskog prvenstva. 

Ta pobeda je zabolela Špance, bila je podsednik da iako Srbija nije ona sila koja je bila tokom osamdesetih i devedesetih, i dalje ima sve što je potrebno da na pod baci i one najbolje.

Pre ću gledati Srbiju, nego da idem na Havaje! (FOTO)

AUTOR: B92/ M. Dr. DATUM I VREME: 07.09.2019. 08:57 Srbija se u nedelju protiv Španije bori za prvo mesto u grupi pred četvrtfinale. Srbija - Portoriko, Foto: ALO!/Marko Metlaš Poznati američki košarkaški novinar Fran Frašila rekao je da je oduševljen igrom reprezentacije Srbije.

Danas, Srbija je glavni favorit za osvajanje zlatne medalje! Danas, Srbija daje prosečno po meču preko 40 poena svakoj ekipi. Danas, Srbija ima zvanično najboljeg centra na svetu. Danas, Srbija predstavlja kaznenu ekspediciju za sve one koji joj se nađu na putu. Ali ne, ne budite tako naivni da će selektor Đorđević i momci u bilo kom smislu potceniti špansku ekipu. Uloge su zamenjene, sada "Crvena furija" čeka priliku da najboljeg baci na pod i pokaže da se još uvek pita.

BESAN kao ris! Nije birao reči posle dramatičnog poraza zbog kog su ispali iz trke za medalju! (VIDEO)

AUTOR: B92/ S.I. DATUM I VREME: 07.09.2019. 18:33 Litvanije je posle drame izgubila od Francuske, a u poslednjim sekundama meča sudije su oštetile "baltičkog giganta". Selektor Litvanije, Foto: EFE/Inaki Porto Dainius Adomaitis, selektor košarkaške reprezentacije Litvanije, bio je veoma ljut na arbitre posle eliminacije sa Mundobasketa.

Španska selekcija zasigurno ima igrače koji naš loš dan mogu kazniti. Tu su pre svega Mark Gasol, vođa ove reprezentacije, pa Riki Rubio, Serhio Ljulj, Rudi Fernadez, Viktor Klaver, Pao Ribas. Iskusni igrači koji i te kako znaju da pobeđuju. Zato je ispred nas jedan u najavi sjajan duel generacije kojoj je ovo možda i poslednje takmičenje u ovakvom sastavu i kojoj će najsjajnija odličja biti sve dalja. I generacija igrača koja hita ka svom prvom zlatnoj medalji, nadamo se, jednoj od mnogih koje slede.

BONUS VIDEO:

Gost ALO: Ljubisa Tumbaković o meču protiv Portugalije