Jugoslavija prvak sveta
youtube screenshot
Jugoslavija prvak sveta

youtube screenshot

Jugoslavija prvak sveta, Foto: youtube screenshot

* Jugoslavija je dva puta pobedila Rusiju na ovom prvenstvu

* Doživela je poraz od Grčke, ali se u polufinalu revanširala domaćinu šampionata

* Jugoslavija je četiri godine kasnije u Indijanapolisu odbranila titulu

Na današnji dan 1998. godine košarkaška reprezentacija Jugoslavije četvrti put u istoriji osvojila je titulu prvaka sveta u Atini. U izuzetno neizvesnom finalu savladana je Rusija 64:62 (30:35).

Italijani strahuju da ostanu i bez Datomea!

AUTOR: Tanjug/ M. Dr. DATUM I VREME: 09.08.2019. 09:59 Problem Azurima pravi povreda kolena Luđija Datomea. Luiđi Datome, Foto: Profimedia.rs * Galinari je operisao slepo crevo * Datome ima problema sa kolenom * Datomea bi trebalo da bude spreman za Akropolis kup u Atini Najbolji italijanski košarkaš Danilo Galinari verovatno propušta sve pripremne utakmice reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Kini, prenosi list Gazeta delo Sport.

Heroj nacije te večeri bio je Željko Rebrača. Prvo je 32 sekunde pre kraja kod rezultata 57:56 za Jugoslaviju, blokadom sprečio siguran koš Mihajlova a u sledećem napadu je posle promašenog slobodnog bacanja Topića bio najviši pod protivničkim košem i poentirao. Jugoslavija je tada povela sa 60:56 i definitivno rešila pitanje svetskog prvaka.

Veteran Skola predvodi tim u Kini!

AUTOR: Tanjug/ M. Dr. DATUM I VREME: 09.08.2019. 12:01 Skola proslavlja 20. godinu igranja za nacionalni tim. Luis Skola, Argentina - Hrvatska, Foto: Profimedia * Skola je u nacionalnom timu osvojio 13 medalja * U Kinu putuje isti tim koji je osvojio Panameričke igre * Košarkaši Argentine nalaze se u B grupi na SP sa Rusijom, Južnom Korejom i Nigerijom Selektor reprezentacije Argentine Serhio Hernandez objavio je konačan spisak od 12 košakaša za Mundobasket u Kini, na kome je i veteran Luis Skola.

Jugoslavija je pobedom u finalu objedinila titule jer je godinu dana pre toga osvojila titulu prvaka Evrope. Dejan Bodiroga proglašen je za najboljeg igrača prvenstva u Atini, a zanimljivo je da je tadašnji selektor Željko Obradović odlučio da na prvenstvo povede i nedovoljno oporavljenog Aleksandra Đorđevića.

Aktuelni selektor Srbije gotovo nije igrao do četvrtfinala protiv Argentine, a onda je ušao sredinom drugog poluvremena i sa dve trojke preokrenuo tok meča.

PROČITAJTE JOŠ:

Đorđević je igrao i u finalu protiv Rusa kada je ubacio trojku posle koje je Rebrača rešio meč.

BONUS VIDEO:

INSTA PROVOKATOR Filip Krajinović odgovorio na prozivke Novaka Đokovića