Srbija - Amerika
ALO!/Marko Metlaš
Greg Popovič

EPA-EFE/ADAM S DAVIS

Greg Popovič, Foto: EPA-EFE/ADAM S DAVIS

Legendarni američki trener, Greg Popovič svojim karakterom i velikom dozom sarkazma, gde god da se pojavi izaziva veliku pažnju.

Odrekao se svega da bi se podredio svojoj zemlji, ovde se pripremao legendarni Skola za Kinu, ovo je izgradio svojim rukama! (VIDEO)

AUTOR: alo.rs/M.D. DATUM I VREME: 14.09.2019. 08:41 Pokazao svoju klasu! Luis Skola, Foto: Printscreen/RTS Legenda svetske košarke i vremešni centar Argentine, Luis Skola, proživljava drugu mladost u Kini! Upravo on predvodi "gaučose" do nove medalje na Svetskom prvenstvu, a imaće priliku da osvoji najsjajnije odličje u nedelju protiv Španije!

Tako je i kod nas, jer ovog trenera mnogo toga vezuje za Srbiju, a on to ne krije!

PROČITAJTE JOŠ:

On je posle jednog poraza od nas rekao za srpski karakter:

 “Srbi od svog karaktera ne odustaju. Ta njihova izdržljivost i upornost da sprovedu ono što su zamislili koliko god da je izazovno… Upravo je ova naša utakmica s njima sve to pokazala”, rekao je trener San Antonio Sparsa!

Po nekima, najbolji trener u istoriji NBA lige, počeo je svoju epizodu u "mamuzama" kao generalni menadžer tog klub koji je beležio dobre uspehe ali nikad nisu uradili nešto konkretno, sve dok Popovič nije otpustio tadašnjeg trenera Boba Hila i postavio sebe na mesto trenera! To je bila najveća odluka koju je doneo za Sparse sve do drafta 1997. godine kada je sa Univerziteta "Notingem Forest" draftovan najbolji krilni centar ikada, Tim Dankan!

O tome može da svedoči i Igor Kokoškov prvi Srbin i Evropljanin koji je predvodio tim, on je za "Nedeljnik" ispričao jednu zanimljivu anegdotu vezano za Popoviča kada mu je rekao “Vi ste dobar trener zato što ste Srbin”, a Popović je – inače, voli da “tera kontru” – odgovorio: “Ja sam Crnogorac i nisam dobar trener, nego imam Tima Dankana u timu”.

Popovič nije imao samo uticaj na Sparse, već i na najdominantniji tim u ovoj deceniji, Golden Stejt Voriorse, jer je kod njega trener ekipe iz San Franciska, Stiv Ker učio znanje i to četiri godine u San Antoniju. Po samom priznanju Kera, on je "njegova škola" ali je malo manje agresivan:

“Pop se ponekad lako zapali. Pop kaže da postaje Srbin, to je njegova rečenica. ‘Kada proradi Srbin u meni, pazite se…'”, prepričavao je Ker.

Trener Sparsa je poznat i kao mrzovoljna osoba ali to samo kad se pojave novinari sa "glupim pitanjima" na šta ovaj da uglavnom sarkastičan odgovor.

Tako se i Vašington post jednom požalio da je Popović prekinuo razgovor onog trenutka kada je shvatio da je tema intervjua upravo on.

“Pričali smo o Bogu, o religiji, to su lične stvari. Ali nikada o njegovom detinjstvu. To prosto nisu teme”, rekao je o Popu profesor Koblik.

Zašto je napustio Merivil u Indijani i upisao se u vojnu akademiju, a nije regrutovan?

“Nikada nismo razgovarali o tome. Te stvari ga jednostavno ne pitate”, rekao je Henk Egan.

PROČITAJTE JOŠ:

U njegovoj životnoj priči postoji rupa od tri godine posle diplomiranje:

“Mislio sam da je špijun”, rekao je Den Dargan, igrač Pompone koji se nadovezao: “Upišeš vojnu akademiju i pričaš ruski i onda nestaneš na nekoliko godina? Možda je bio, možda nije. Niko ne zna”

Kada se američki novinari raspituju kod njegovih prijatelja uglavnom mogu da saznaju tek po nešto povšrno – voli da gleda emisije o kuvanju, na primer. Voli da gleda avangardne filmove i da čita biografije predsednika. Recimo, zavideo je Entoniju Burdena, voleo bi da je živeo život kao on.

Prilikom njegovog nedavnog dolaska u Beograd, gotovo isto veče je otišao kod Dude Ivkovića. Više puta je govorio kako je od Dude i Željka Obradovića “krao” neke taktičke zamisli. Duda Ivković nam je rekao da je reč o čoveku retke emocionalne inteligencije. Žarko Paspalj, kome je Popović mnogo pomogao kada je nedavno doživeo moždani u dar u Americi, rekao da je to čovek “koga je sam Bog poslao”. I Greg Popović, trener srpskog prezimena i porekla, voli da dođe u Beograd, a pogotovo voli jagnetinu, ali da bude baš dobro ispečena i sveže skinuta sa ražnja.

Rođen je u Istočnom Čikagu u državi Indijana – neposredno pored Gerija, mesta koje je bilo simbol srpskih imigranata, uglavnom industrijskih radnika u čeličanama i ponosnih pripadnika američke radničke niže srednje klase. To je zapravo “udaljeno predgrađe Čikaga” (Istočni Čikago je mesto gde je odrastao i naš oskarovac Stiv Tešić).

On je plod ljubavi između Srbina i Hrvatice, nikada ga nije zanimalo šta misle i govore o njemu , a jedan od najpoznatijih NBA novinara,  Andrej Vojnarovski ga je opisao: “Ponekad imate utisak da Popović vodi unutrašnje ratove sa sobom." 

Robert Kanterberi Baford, generalni menadžer Sparsa, rekao je za "Popa": “Čak ima i srpsko-hrvatski sukob u sebi! Majka mu je Hrvatica, otac Srbin. To je bitka sa kojom se suočava u sebi”.

Po priči kolega sa Akademije jednom cimeru je pri ulasku u spavaonicu rekao: “Da li znaš ko je počeo Prvi svetski rat?” Cimer je rekao: “Srbin koji je ubio austrijskog nadvojvodu Ferdinanda.”

“Da, a ja sam ludi Srbin”, odgovorio je Popović, i tako je nastala priča o “ludom Srbinu”!

Prilikom jedne posete Beogradu, hteo je da sazna više o svom poreklu, tako se našao kod crnogorskog sela od kuda su Popovići i tu se zaustavi, pronašao je šta je tražio!

BONUS VIDEO

Greg Popovič poručio Đorđeviću: "Mi smo gomila gubitnika!"