Aleksandar Đorđević
ALO Foto: Marko Metlas
Aleksandar Đorđević

ALO Foto: Marko Metlas

Aleksandar Đorđević, Foto: ALO Foto: Marko Metlas

Selektor košarkaša je govorio o putu i dolasku u Donguan:

- Radili smo trening koji nam je potreban, oporavak fizički, u teretani. Momci su uradili dobar trening, video analizu. Stigli smo oko 2, imali smo dosta dobro posle aviona, ustali u 6,15. Nije lako. Komentarišemo sa svima. Čudno za jedno ovako veliko takmičenje, ali to je što je.

PROČITAJTE JOŠ:

Selektor je govorio o smrtnom slučaju u porodici Vasilija Micića:

- Pre svega, moja prva misao ide prema Vasi Micići i njegovoj porodici. Čuli ste da mu je umrla majka, moje saučešće i javno. Već smo pričali. Nije mu lako bilo sve ovo vreme, od početka priprema. Sada prvi put o tome pričamo, on je momak koji je prolazio kroz težak period. Svaka mu čast što je ovde uopšte, odlučio je da bude sa nama protiv Argentine, to je velika stvar.

O meču sa Argentinom:

- Reprezentacija koja je pobedila sve ekipe, igrakju lepršavu, pravu argentinsku košarku, sa mnogo asistencija, dodavanja, nesvakidašnjih poteza vezanih za dva plejmejkera, motore ekipe, Laprovitolu i Kampaca, uz amblem Argentine već dve decenije, Luisa Skolu. Imaju igrače poput Deka, Brusina, koji su se digli klupski, uz Deliju čine okosnivu tima. Vildosa unosi ekstra energiju, odličan je u tranziciji napadačkoj.

Argentina - Južna Koreja

fiba.com

Argentina - Južna Koreja, Foto: fiba.com

Selektor smatra da "Orlove" očekuje slična utakmica:

- Sada ćemo pogledati utakmicu, šta nismo dobro radili. Posle nekog pregleda utakmice pojavile su se razne stvari, neke situacije koje smo videli, sudijskih odluka. Recimo, ta nedosuđena lična na Jokiću, videlo se i na terenu, posle slike i videa, nemoguće je da se to ne sudi takvom igraču. Očigledno je bila namera da igraju čvrsto, fizički. Moramo da budemo spremni, jer će nas tako i dalje napadati. Da težimo našoj igri. Iskoristili smo dobro prednost ispod koša, treća četvrtina je obeležena brejkom u prvih pet minuta, posle smo se vratili, odigrali sa energijom.
Idemo u četvrtfinale, da tražimo našu igru i šansu, znamo šta donosi polufinale. Dakle, ovo je najznačajnija utakmica na šampionatu.

O razlici od minus 9:

- Italijani su gubili 23 razlike protiv Portorika. Košarka danas je takva, kada se dobije pozitivna inercija dovoljno je da se okrenu stvari. To nam je falilo. Dobro, desilo se tako. Imali smo izgrađene šuteve i u prvom poluvremenu koje smo promašili, završila bi se drugačije a ne trojkom Ljulja što je zaštitni znak Španije. Ubacio je čovek toliko šuteva. Ubacio je.

Izjave selektora Španije?

- Hvala mu. Mi smo ti koji treba da pružimo ruku i kažemo „bravo“. Oni znaju kako se igraju utakmice za medalju. On je trener sa mnogo iskustva. Ima razlike da kažemo

Koje su koristi poraza?

- Da pogledamo, analiziramo greške, stvari koje nismo dobro uradili, spejsing, protok lopte i kažnjavanje udvajanja najboljih igrača, kada lopta mora u kratki rol, da dođe do ekstra distribucije.

Psihološki?

- Ekipa smo koja zna šta treba raditi u ovakvim situacijama. Moramo da potpuno mirno uđemo u sledeću utakmicu. Na meni je da ohrabrim, da iz pozitive ponovo tažimo snagu kako

Dodao je selektor - Svima je teško pao poraz. Igrači su veliki takmičari. Sve ovo što se do sada dešavalo, ne samo štampa iz Srbije. Nije lako to izdržati i nositi. Svako nosi na svoj način, na kraju će verovatno biti iskreni i reći kako su uspeli da iznesu sve pohvale i pritisak. Nemoj samo da pomisliš da je sve lepo i fenomenalno.

Srbija - Španija

ALO Foto: Marko Metlas

Srbija - Španija, Foto: ALO Foto: Marko Metlas

Situacija sa Jokićem?

- Posle utakmice. Dešavalo mu se, ponekad se dešava da igrači planu. To sve može da se shvati. Nama je potreban Jokić na terenu, posebno u važnijim. Mislim da je i on toga svestan. Ne treba puno pridavati važnosti.

Dovoljno lopti za centre?

- Ono što smo znali da je kvlaitet jeste da lopta uđe unutra, izađe napolje i opet uđe unutra. Onda se iskristališe taktika protivnika. Moramo da igramo našu košarku, egzekuciju koja je bila limitirana našom ne dovoljnom brzinom se osetila. Potreba za brzinom, egzekucijom, naše stvari, naša pravila. Tako idemo na brzini.

Španci su ostavljali mnogo otvorenih šuteva?

- Bila je očigledna taktika, kako i šta ostaviti. Ne može sve da se odbrani na ovakvim utakmicama. Nisu ulazili, popili smo lake faulove, kontre krase Španiju.

Posle smrti majke, Micić doneo najtežu moguću odluku!

AUTOR: Alo.rs/ S.I. DATUM I VREME: 09.09.2019. 13:51 - 09.09.2019. 14:00 Košarkaši Srbije igraju protiv Argentine svoj četvrtfinalni meč u utorak od 13h. Vasilije Micić , Foto: AP Photo/Andy Wong Plejmejkeru Srbije Vasiliju Miciću preminula je majka. Srpski reprezentativac je saznao ovu vest po dolasku u Donguan, gde će Orlovi u utorak odmeriti snage sa Argentinom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

Zdravstveni bilans igrača?

- Dobro. Svi su odradili šta su trebali. Nije lako igračima, sigurno. Čini mi se da su Argentinci posle utakmice došli za dva i po sata ovde. Mi smo u šest ustali i došli u dva. To su neke stvari koje... Da vidimo lepotu Kine, njihovih hvala i sve što su uložili.

Situacija oko Vase?

- Nije lako, ali njemu je najteže. Svi smo uz njega, posebno njegovi saigrači. Da mu daju podršku. Desilo se. Nije lako. Njemu je stvarno jako teško. Pokazao je veličinu. Hrabrost. Svaka mu čast.

BONUS VIDEO:

Tumbaković o odbrani Srbije protiv Portugala: “To je proces i moramo da poradimo na tome...”