Danilović preko Sabonisa
Printscreen Youtube / Спорт Срби
Danilović i Đorđević

TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Danilović i Đorđević, Foto: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

* Selekcija Srbije igra prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Litvanije od 21h u Beogradskoj areni

* 12. avgusta biće odigran duel dveju selekcija u Litvaniji 

* Svetsko prvenstvo počinje 31. avgusta

Jedan od najvećih i najradosnijih trenutaka u sprskoj košarci desio se pre 24 godine. Tada je reprezentacija Jugoslavije osvojila Evropsko prvenstvo u Atini, prvo veliko takmičenje na kome se pojavila posle sankcija, savladavši u finalu selekciju Litvanije 96:90.

Ako nekoga iz Srbije pitate, a da nije rođen u poslednjoj deceniji dvadesetog veka, koja su mu tri najponosnija trenutka u životu kada je bio srećan što može jasno i glasno da izjavi iz koje je zemlje, sigurno će vam reći da je jedan od tih momenata bio tog 2.jula 1995. godine.

NBA igrači su u dobroj fizičkoj formi!

AUTOR: B92/ M. Dr. DATUM I VREME: 09.08.2019. 14:32 Utakmica između Srbije i Litvanije igra se u subotu od 21 sat. Aleksandar Saša Đorđević, Foto: Vladimir Markovic * Srbija je pre nekoliko dana pobedila Finsku u Zrenjaninu * U subotu je u Beogradu očekuje meč protiv Litvanije * Svetsko prvenstvo počinje 31.

Tog dana ispisana je jedna od najlepših košarkaških priča naše reprezentacije. Naši "plavi" bili su opako naoštreni da svima stave do znanja kolika je nepravda učinjena odlukom da im se ne dozvoli učešće na OI u Barseloni tri godine ranije. Bili su "napaljeni" u nameri da zaustave dileme oko pitanja ko igra najbolju košarku u Evropi! Da pošalju jasnu poruku "vratili smo se" i sad će stvari biti na svom mestu!

Tako su naši momci i igrali to čuveno finale protiv strašno jake ekipe Litvanije! Sa jedne strane Aleksandar Đorđević i Predrag Danilović, a sa druge plej u telu gorostasa Arvidas Sabonis i legendarni Šarunas Marčuljonis. Bilo je to mnogo više od utakmice finala, obračuna dve reprezentacije za zlatnu medalju, to je bio duel epskih dimenzija, to je bio sudar dve škole košarke, dva giganta!

I utakmice je počela. Sale "nacionale" je namestio ruku i rešetao sa svih pozicija na terenu! Šut za tri 9 od 12, 41 poen ukupno, leteo je naš plej sa jedne na drugu stranu, dovodio do ludila suparničke bekove, frustracija u litvaniskim redovima došla je do tog nivoa da su košarkaši u zelenim dresovima napustili teren u jednom momentu. Razlog koji su naveli odnosio se na kriterijum suđenja, no, svi pa i kivni Grci, koje smo tukli 2 puta na tom prvenstvu, su znali da je po sredi izraz nemoći usled neverovatne partije naših igrača.

Pečat tog dana, slika koja je ostala urezana za generacije i generacije koje dolaze, nešto što prevazilazi statistike i brojeve. Danilović dobio loptu na centru terena u polu-kontri, trči, pravi dvokorak i bum! Poleteo je i zakucao! Preko  Arvidasa Sabonisa! Preko 222 cm! Simbol totalne nadmoći, simbol apsolutne snage! 

Kao da je to zakucavanje, taj momenat kad je Danilović poleteo, bila najava svega onoga što se dešavalo na velikim takmičenjima u godinama koje su usledile. Krila naše reprezentacije su bila širom otvorena i u narednih 7 godina postojala je samo jedna ekipa koja se pitala za sve! Svetsko zlato 1998. evropsko zlato 2001, pa odbrana naslova šampiona sveta na kontinentu košarke.

PROČITAJTEJOŠ:

Dvadeset četiri godine kasnije, igra se jedna prijateljska utakmica. Sastaju se selekcije Srbije i Litvanije. Na jednoj strani su Aleksandar Đorđević i Predrag Danilović, a sa druge strane... Da li je važno?  Spremamo se za novi let, ponovo u plavom!

BONUS VIDEO:

INSTA PROVOKATOR Filip Krajinović odgovorio na prozivke Novaka Đokovića