Davor Štefanek i Nikola Kalinić
Privatna arhiva
Davor Štefanek i Nikola Kalinić

Privatna arhiva

Davor Štefanek i Nikola Kalinić, Foto: Privatna arhiva

Dragan Jovanović, zamenik načelnika odeljenja za Visoko tehnološki kriminal (VTK) u MUP-u, rekao je za Telegraf da je mnogo lakše ući u trag običnim ljudima koji takve snimke objave u afektu, pošto se ne trude da prikriju tragove.

"To vam je kao i kod drugih krivičnih dela. Kad se desi ubistvo, ne znate da li ćete ubicu uhvatiti sutra ili za pet godina. Imate kriminalce na internetu koji su vrlo pametni, vrlo spretni, znaju da koriste različita softverska rešenja koja im zavaravaju tragove. A kada ljudi to rade iz strasti i ljubomore, oni ostave tragove koji se lako otkrivaju" - rekao je Dragan Jovanović.

On kaže da je nekad moguće uhvatiti već sutra krivce, ali da to zavisi i od međunarodnih kompanija zaduženih za svetske društvene mreže.

"Nekada bude vrlo komplikovano, jer zavisimo od međunarodne saradnje i podataka koje ćemo dobiti od društvenih mreža i kompanija koje su uglavnom u inostranstvu. Mi nemamo velike svetske društvene mreže koje se hostuju u Srbiji i onda smo prinuđeni da čekamo podatke iz inostranstva" - rekao je Jovanović za Telegraf i dodao:

"Te kompanije su društveno odgovorne, naročito ako ih kontaktira neki državni organ. Brzo uklanjaju takve sadržaje. Lakše ih je ukloniti nego naći one koji su ih postavili" - zaključuje on.