Gost naše redakcije: Nikola Jakšić
Alo!/Vladimir Marković
Jakša, pazi, snima se!

Alo!/Vladimir Marković

Jakša, pazi, snima se!, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Još dok se uzburkana voda na bazenu na Tašmajdanu nije primirila posle olujnog finala sa Hrvatskom (11:10) u finalu Svetske lige, najmlađi član šampionske generacije vaterpolista Srbije, pokazao nam je to antologijsko zlato.

tribine, Srbija - Hrvatska

Alo/Vuk Žarić

Najmlađi član "delfina", sa 22 godine već je osvojio sve što se može osvojiti - najsjajnija odličja na Olimpijskim igrama, Svetskom prvenstvu, Evropskom šampionatu, ima i tri titule u Svetskoj ligi...

Suvo zlato srpskog vaterpola: Nikola Jakšić: Nikola Jakišić

Alo!/Vladimir Marković

Suvo zlato srpskog vaterpola: Nikola Jakšić: Nikola Jakišić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Nekadašnji bek Partizana, sada uzdanica mađarskog Ferencvaroša, posle nezaboravnog finala pokušava da objasni i sebi i drugima kako je izgledao potop Hrvata (12:11).

- I dalje mi je ta kiša pred očima. U bazenu se gotovo ništa nije videlo. Na trenutke je izgledalo kao da igramo po mraku. Ali guraš dalje, igraš i jasno vidiš cilj: Olimpijske igre u Tokiju. Nezapamćeno nevreme nas je snašlo u poslednjih deset minuta, bilo je baš teško igrati. Srećom, sve se dobro završilo.

Srbija - šampion Svetske lige

Alo/Vuk Žarić

Kako se osećate jutro posle još jednog veličanstvenog uspeha?

- Umorno, jako umorno. Ali izuzetno srećno. Taj umor se isplatio. Tih šest dana, šest utakmica je bilo naporno gledati, a kamoli igrati. Sav trud se isplatio.

Dejan Savić mokar do gole kože? Moralo je i to jednom da se desi!

Sad smo sve videli. Selektor Dejan Savić, čovek koga još niko nije uspeo da potopi u bazen posle nekog meča za trofej, bio je na Tašmajdanu mokar do gole kože.

- Eto, očigledno samo viša sila može da ga pokvasi. Moralo je i to da se jednom desi - uz osmeh konstatuje Nikola Jakšić. Na pitanje da li je imao neki atipičan tajm-aut pod Savićevim vođstvom, naš gost kroz šalu odgovara: - Mislite da li smo imali neki normalan tajm-aut (ha-ha)? Selektor nam često ispriča i neki vic u pauzi utakmice. Na sve to neverovatno poverenje koje ima u nas pokušavamo da vratimo u bazenu.

I beogradska publika je izdržala nemoguće uslove?

- Svaka čast navijačima. Pored kiše, munja i gromova nikome nije palo na pamet da nas napusti. Ostali su uz nas do kraja, do neba im hvala na tome, svi jako cenimo tu njihovu privrženost reprezentaciji. Publika je bila naša dodatna snaga, oni su i doneli tu prevagu na putu do zlata.

Možda je vreme da se velika takmičenja vrate u zatvorene bazene?

- Da li bi to bilo pametnije ili ne, nije pitanje za mene. Lično, prija mi da igram na otvorenom. Uostalom, ovakve nepogode se ne dešavaju često. Samo nedelju dana ranije bilo je i 35 stepeni.

Kome posvećujete medalju?

- Mojim roditeljima, koji su uvek bili uz mene i koji su me u svemu podržavali.

Već sa 20 godina postali ste olimpijski i svetski šampion. Sa 22 imate evropsko zlato i dvostruki ste osvajač Svetske lige?

PROČITAJTE JOŠ:

- Iskreno, ni u najluđim snovima nisam mogao da pretpostavim tako nešto. Eto, desilo se... Nadam se da će biti još medalja.

Manda najbolji igrač na podijumu za ples

Veče šampiona, u danu proslave titule u Svetskoj ligi, bilo je upriličeno na poznatom beogradskom splavu „River“. Vaterpolistima je pevala Milena Ćeranić.

- Žurka je bila lepa, prijatna. Među igračima je uvek dobra atmosfera. Inače, mogu da se prilagodim svakoj vrsti muzike, samo da se slavi. Zasluženo smo uživali - kaže Nikola. Interesovalo nas je ko je najbolji igrač van bazena. - Manda (Dušan Mandić)! On je najbolji na podijumu za ples.

 U regionu svi pričaju o prijateljstvu vaterpolista Srbije i Hrvatske?

- Naše rivalstvo je ogromno, ali zdravo, čisto sportsko. I budite sigurni, uvek ćemo se međusobno uvažavati.

Trenutno ste član Ferencvaroša, kakav tretman tamo imaju vaterpolisti?

- Uslovi su odlični. Najbitnije je da uvek ima tople vode. Njima je vaterpolo nacionalni sport i sada nam sigurno strašno zavide na još jednom zlatu, iako i Mađari imaju sportsku istoriju i tradiciju za respekt.

Kakav ste bili đak?

- U osnovnoj školi sam bio vukovac, dobio sam i diplomu za najboljeg sportistu generacije. I u srednjoj školi sam bio odličan đak. Trenutno studiram Pravni fakultet - kaže zlatni „delfin“.