Redskins
Shutterstock
Redskins

Shutterstock

Redskins, Foto: Shutterstock

"Den Snajder i trener Rivera rade na razvoju novoh imena i dizajnerskog rešenja koje će isticati našu trdiciju, koje će inspirisati naše sponzore, navijače i celu zajednicu u narednih 100 godina", poručili su iz Vašingtona.

Spekuliše se da su Redskinski već imali pripremljena imena, ali je nastao problem sa trejdmarkovima. Navodno je jedna osoba kupila prava na sva potencijalna imena Redskinsa.

Nije prvi put da je ova ideja bila razmatrana, Indijanci su prvi put preispitivali upotrebu imena i slike 1960. godine, pa opet 1990. Kada je i dobila pažnju javnosti.

Na posebnom zamahu dobila je u julu 2020.godine, uoči velikih protesta nakon ubistva Georgea Floida, kada se zahtevu za promenu imena pridružio i glavni sponzor tima (Fedex) u kome smatraju da naziv franšize vređa američke starosedeoce.

Ali kako je tim zapravo dobio to ime?

Redskinsi su ovo ime nosili gotovo od osnivanja 1932.

Godinu dana kasnije, Marshall je promenio ime iz Brejvs u Redskins, kada je preselio tim iz Brejvs Filda na novu lokaciju u gradu.

Prelazak iz Brejvsa u Redskinse bio je prilično pogodan, pošto je tim prijavio i nekoliko indijskih igrača.
Tim je dugo tvrdio da je su novo ime dobili u čast glavnog trenera Maršala Vilijama Henrija "Lone Star" Dietza, za koga se verovalo da je Indijanac.

Redskins, Foto: Shutterstock

Ali Associated Press je 1933. godine objavio da je Maršal rekao da je promena "apsolutno neophodna", jer je "toliko zbrke izazvao naš fudbalski tim koji nosi isti naziv kao i bejzbol klub iz Bostona.”

"Činjenica da je u našem timu glavni trener, Lone Star Dietz, Indijac, zajedno sa nekoliko indijskih igrača, nije me, kako se pretpostavlja, inspirisalo da odaberem ime Redskins", rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ: