Bojan Veličković
Profimedia
Bojan Veličković

Profimedia

Bojan Veličković, Foto: Profimedia

Najpoznatija organizacija u miksovanim borilačkim veštinama (MMA) na svetu je UFC, pod čijim okriljem se takmiči i jedan Srbin. „Srpski čelik“, Bojan Veličković nije običan fajter, naprotiv, veoma je cenjen u SAD, što potvrđuje činjenica da je nedavno produžio ugovor sa prestižnom kućom.

Počeci ovog 28-godišnjeg Novosađanina sa prebivalištem u američkom gradu Denveru, koji u oktagonu do sada ima skor od 15 pobeda i četiri poraza, vezani su za 2010. godinu.

Srušiću nepobeđenog Engleza

„Srpski čelik” ima skor 15/4, a u poslednjih osam borbi ostvario je šest pobeda, jedan remi i poraz.

- Sledeći meč mi je zakazan za 2. septembar u Roterdamu u Holandiji protiv Engleza Derena Tia, koji je do sada neporažen i ima skor 14/0. Međutim, za sve postoji prvi put - samouveren je Veličković.

 - MMA sam počeo da treniram 2010, kada sam se prijavio za rijaliti šou „Put ka vatrenom ringu” na „Hepi televiziji”. Izazovi koje MMA nosi su me veoma privukli i zbog toga sam počeo njime da se bavim. Način života i uzbuđenja su me kasnije vezali za njega i odveli daleko od naše zemlje. Istina, vrlo je teško doći do UFC-a , a kao što oni u organizaciji kažu, još teže je u njemu ostati. Jednostavno, ako se zaređa nekoliko poraza, odmah raskidaju ugovor. UFC je najveća i najprestižnija MMA organizacija na svetu, zaista je velika čast i privilegija biti deo nje, to znaju svi koji prate ovaj sport - počinje priču za „Alo!” Bojan Veličković.

MMA nije za svakoga i iziskuje natprosečnu snagu i izdržljivost. U ovom sportu takmičari mogu da dožive povrede koje su opasne po život.

- Kada ulazim u oktagon, jedina stvar o kojoj razmišljam i na koju sam fokusiran je da uživam u tom trenutku. To iskustvo je apsolutno neprocenjivo. Ako um odluta i počne da razmišlja o ishodu meča ili o nekim drugim stvarima, lako može da se desi da se taj doživljaj vrlo brzo završi, i to sa veoma lošim ishodom i povredama - dodaje čelični Srbin.

Drugar sa Jokićima

Bojan već pet godina živi u američkom gradu Denveru, kojeg ovdašnji ljubitelji sporta najčešće vezuju za srpskog košarkaša Nikolu Jokića, koji nastupa za tamošnjeg NBA-ligaša.

- Poznajem Nikolu, ali se više družim sa njegovom starijom braćom, Nemanjom i Strahinjom, koji su sjajni momci. Imao sam priliku da upoznam i njihove roditelje, kao i Nikolinu devojku na jednoj od utakmica na kojima sam bio. Njegova braća se rekreativno bave MMA, ali, nažalost, nismo imali prilike da treniramo zajedno. Pošto znam da su porodično veoma atletski nadareni, siguran sam da im ide veoma dobro - rekao je srpski borac.

Sinonim za MMA danas je svakako Konor Mekgregor, pa nas je zanimalo šta bi se desilo kada bi se naš borac našao u oktagonu sa poznatim Ircem.

- Veoma bi me obradovalo kada bih imao priliku da se bijem sa njim. Da se razumemo, postao bih milioner bez obzira na ishod. Međutim, borac koji mi je bio jedan od omiljenijih kada sam počinjao i sa kojim bih definitivno voleo da se nađem u oktagonu je Donald Ceroni - ne preza ni od koga Novosađanin.

Otac poznati astrolog

Njegov otac je poznati astrolog Dušan Veličković, pa smo ga pitali da li mu je nekada gledao u zvezde i šta kažu.

- Otac mi je veliki oslonac i podrška i kada je posao u pitanju, on je veliki profesionalac i imam dosta poverenja u njega. Uvek volim da čujem njegovo mišljenje i savete, ali ga ne davim previše stvarima vezanim za dalju budućnost zbog toga što je nekada lepše živeti spontano i u sadašnjem trenutku - smatra Bojan.

Kao prethodna zanimanja na zvaničnom sajtu UFC-a naveo je u opisu slikarstvo, konobar i radnik na građevini.

- Veliku ulogu u tome što sam postao MMA borac imalo teško vreme i način na koji sam odrastao. Osim toga i ime koje nosim - Bojan. Postoji jedna zanimljiva priča u vezi sa značenjem mog imena koju nisam znao dok se nisam doselio u Ameriku. Jednog dana posle treninga timski kolega mi je postavio pitanje šta znači reč „Bojan“ na mom maternjem jeziku, na šta sam mu odgovorio da ne znam, zaista misleći da je to obično ime i da ne znači ništa. Kasnije mi je taj isti drug poslao objašnjenje imena „Bojan“, to jest rekao mi je da je osnova te reči boj ili bitka. Možda je to neko razumno objašnjenje zašto me je život izveo na put borca - zaključio je Bojan Veličković.