Aniš Giri
EPA-EFE/Koen van Weel
Aniš Giri

EPA-EFE/Koen van Weel

Aniš Giri, Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

Dan pred odmor svi su dali maksimum u pokušaju da iz pozicije izvuku ono najbolje.

Evo i rezultata: Aleksenko – Karuana ½:½, Ding - Vašir-Lagrav ½:½, Giri - Vang 1:0, Griščuk – Nepomniačtči ½:½.

U prvoj partiji viđena je jedna nadahnuta partija, kao po melodiji Valcera. Aleksenko i Karuana su plesali u pokušaju da u igri jedan drugog nadigraju, kroz celu partiju.

Što bolje pozicioniranje uz privremene žrtve pešaka dovelo je do topovske završnice kroz koju se nazirao remi. Tako je na kraju i bilo.

U drugoj partiji Ding i Vašir-Lagrav su odigrali najdužu partiju. Čak 88 poteza. Ding je krenuo veoma ofanzivno, žrtvovao figuru da bi u narednom potezu usled nerazumevanja žrtve Vašir-Lagrav dozvolio da uđe u slabiju poziciju, dajući figuru.

Ding ne samo da je povratio figuru nego je stvorio vidljivu prednost. Kako su potezi tekli, tako je i prednost Dinga rasla. Dva topa i dama, protiv dva topa i dame, sve više je ličio na remi. Na kraju, ostale su samo dame gde crni šahira belog do sklapanja remija.

U jedinom viđenom trijumfu Giri je Vanga pobedio dosta lako. U pozicionoj igri, lagano je stvarao slabe tačke i širio pukotine u odbrani Kineza. Nakon uzimanja ključnog pešaka na f7, a uz uduplanu damu i topu na sedmom redu, crnom nije ništa drugo preostalo nego da pruži ruku Holanđanu.

Tabela nakon 9 kola : 1. Nepomniačtči 5,5, 2. Karuana 5, 3. Vašir-Lagrav 5, 4. Giri 5, 5. Vang 4, 6. Grščuk 4, 7. Aleksenko 4, 8. Ding 4.

Stvorila se velika gužva na vrhu, a karavan se podelio u dve grupe. Nepomniačtči predvodi prvi deo karavana, a drugi deo Vang.

U sredu je slobodan dan. Dovoljno vremena da se uzme vazduh, preispitaju ostali protivnici, izvrši analiza u kakvom su trenutnom stanju i spremi za preostalih pet kola.

PROČITAJTE JOŠ: