Taksi
Profimedia
Taksi

Profimedia

Taksi, Foto: Profimedia

* Dario Trojan je '80-tih godina počeo da igra vaterpolo u korčulanskom KPK

* Posle splitskog Mornara i zagrebačke Mladosti otišao je u Španiju gde je napravio igračku karijeru, nastupajući za pet klubova

* Kasnije je bio i sudija, a sada je preduzetnik

 

Zazvonio je mobilni hrvatskog novinara, stigla je poruka.

- Prijatelju moj, šta je ovo, ne znam jesi li primetio moju objavu. Naplatili su mi vožnju od aerodroma u Resniku do grada 600 kuna. Ma je l' to normalno?! Jeftiniji mi je bio put avionom iz Barselone, nego ovaj taksi prevoz.

Poslao je to Dario Trojan, nekadašnji vaterpolista, rođeni Korčulanin, koji je, eto, iz svoje Barselone gde živi decenijama stigao kući, prvo do Splita, pa će u Korčulu. Za one koji ne znaju, Trojan je još '80-tih godina počeo da igra vaterpolo u korčulanskom KPK, pa je preko splitskog Mornara i zagrebačke Mladosti otišao u Španiju gde je napravio igračku karijeru, nastupajući za pet klubova. Kasnije je bio i sudija, a sada je preduzetnik.

Nije baš da Dario ne zna kako je u Hrvatskoj, kako se kreću cene, često je tu, zbog poslovnih obaveza i saradnje s HVS-om. Ali ovo ga je šokiralo, u potpunosti.

- Pazi ovo, avionska karta iz Barselone do Splita me je stajala 75 evra, a taksi od Resnika do grada 600 kuna, više od 80 evra. Čak sam se mislio i da ne platim, ali kako je mi je izdao račun i to oni fiskalni, onda sam platio. Evo poslaću ti ga. Znaš da nemaju u taksiju nigde cenovnik, ne znam uopšte kolike su cene, ali mi se ovo čini malo previše. Kome se ovo može prijaviti – nastavlja priču Trojan.

U Hrvatskoj se očekivalo da liberalizacija tržišta donese veću konkurenciju, povoljniji prevoz za korisnike, međutim ovo je još jedan primer suprotnog.

račun Darija Trojana

printscreen

račun Darija Trojana, Foto: printscreen

- Kako objasniti strancu da je to tolika cena? Ma neće se niko voziti. Mene je ovo stvarno iznenadilo, stvaramo očajnu sliku turistima, kao da jedva čekamo da ih „ogulimo“, ono u startu. Pazi avionska karta je jeftinija, je li oni u rezervoar toče zlato ili gorivo?

Uzbuđen je bivši sportista, nekako je to i jasno, logike velike nema.

- Ma još te nešto želim da pitam? Imaju li taksisti besplatni parking na aerodromu? Ako imaju, onda je u redu, jer ovaj moj, kada smo izlazili se jako približio autu ispred nas, nisam video da je tukao bilo kakvu karticu za izlazak, nije prozor otvarao.

PROČITAJTE JOŠ:

Još i to. Toliko pitanja, ostadoh je i novinar iznenađen. Uglavnom se čuju svakojake priče, ali ovo je baš svedočanstvo „iz prve ruke“, čoveka kojeg jako dobro poznaje. Ne bi to govorio bez osnove. Uostalom često je zbog prirode posla na putu, nagledao se svakojakih destinacija. Ali da ga ovako kod kuće „oderu“, to sigurno nije očekivao.

Poređenja radi, u Barseloni vožnja slične udaljenosti, od grada do aerodromske luke, nekih dvadesetak kilometara stoji oko 25 evra, noćna vožnja, ona iza 22 sata, je oko 35 evra. U Hrvatskoj u 15 sati (vidi se na fiskalnom računu sat kada je izdat), više od 80 evra. 

BONUS VIDEO:

Boban Marijanović kao DJ u klubu!