Pol Tergat
Marko Metlaš
Pol Tergat

Marko Metlaš

Pol Tergat, Foto: Marko Metlaš

Da, zaista se to dogodilo. I to u Starom dvoru u Beogradu, neposredno pre nego što se petostruki šampion sveta u krosu, dvostruki olimpijski i svetski vicešampion, zajedno sa direktorom Beogradskog maratona Dejanom Nikolićem, susreo sa gradonačelnikom našeg glavnog grada Zoranom Radojičićem.

PROČITAJTE JOŠ:

Scena je bila kao iz filma. Tergat se upoznavao sa delom takmičara iz Kenije koji će danas trčati beogradskim ulicama. Razgovarao je sa atletičarima o tome odakle su i nalazio je zajedničke prijatelje i poznanike u čijim kampovima atletičari treniraju. A onda je došao red na stidljivu devojku koja se držala manje-više po strani dok su ostali želeli da se fotografišu sa legendarnim trkačem.

I odjednom, Polovim licem razlio se još veći osmeh. O čemu su devojka i Tergat razgovarali, ostaće tajna, ali njegova reakcija koja je usledila posle toga bila je iskrena. Sa nevericom u glasu rekao je:

- Neverovatno. Da li vi znate ko je ova devojka?

Odgovorio sam da ne znam, ali i da mi njegova reakcija govori da je u pitanju nešto njemu jako važno.

Pol Tergat sa rođakom

Alo! / D. Boškov

Pol Tergat sa rođakom, Foto: Alo! / D. Boškov

- O da, jeste. Ona je iz mog sela u Keniji! Ej... Da li možete da verujete?! I dođe mi rod. Ona je sestra moje žene. Neverovatno. I nije mi to rekla dok je nisam pitao iz kog je grada. Neverovatno. Pa ja sam u Srbiji naišao i na članove porodice - oduševljeno je pričao Tergat.

Odmah sam pohitao da čujem i drugu stranu. Saznajem od devojke koja se zove Rosida da je zaista rođaka žene čuvenog trkača. Ali i druge detalje.

- Jao, nisam znala da će Pol biti ovde. Stvarno nisam.

Počinjemo šetnju porodičnim stablom.

- Da, rođaci smo. Iz istog smo grada Kabarneta. Pol je tamo odrastao, iako je iz sela Riva, koje je u blizini tog gradića. Upoznali smo se davno. Tada sam bila mala, zato me se valjda i ne seća.


Kažem joj: 

- Šta je sudbina, ko bi rekao da ćete se ponovo sresti u Beogradu.

- Neverovatno je to. Nikada ne bih rekla da ćemo biti negde zajedno i to tako daleko od kuće.

A šta stidljiva Rosida očekuje od današnje trke?

- Joj, samo da bude lepo vreme za trčanje. Želim da pokažem da mogu dobro da trčim. Ali nije mi to najvažnije. Najbitnije mi je da upoznam što više ljudi u Srbiji i da steknem još više prijatelja - završila je priču za „Alo!“ devojka koja će našu prestonicu pamtiti kao mesto na kojem se ponovo videla sa idolom i rođakom.

Kenijski atletičari

Beoinfo

Kenijski atletičari, Foto: Beoinfo

Kenijci žele da sruše rekord!

Takmičari iz Kenije za Alo! najavljuju da će na 32. Beogradskom maratonu oboriti rekord nove staze. Kako nam je objašnjeno, u grupi koja će se danas pojaviti na startu najveće šanse za tako nešto ima Ficer Kiplagat.

A ovaj takmičar nam objašnjava i na koje vreme cilja!

- Želja mi je da istrčim maraton za manje od dva sata i deset minuta - ne krije čovek koji je prvi put u Beogradu.
Podsetimo, rekorder na novoj stazi je Stiven Kipnegetič Katam, koji je 2017. godine istrčao stazu za 2:21,09.