Tom Brejdi
Tanjug/AP Photo/Ashley Landis
Tom Brejdi

Tanjug/AP Photo/Ashley Landis

Tom Brejdi, Foto: Tanjug/AP Photo/Ashley Landis

Tampa Bej Bakanirsi predvođeni Tomom Brejdijem su osvojili titulu prvi put posle skoro dve decenije! Oni su u 55. Superboulu na svom terenu razbili aktuelne šampione Kanzas Siti Čifse sa 31:9!

Iako su Kanzas Siti Čifsi u ovaj meč ušli kao favoriti, Tampa je do titule došla potpuno neočekivano, ali i apsolutno zasluženo.

Da li ste očekivali da Tampa Bej Bakanirsi osvoje Superboul?

 

Ali pre nego što se osvrnemo na samu utakmicu, prvo moramo da istaknemo maestralnu igru legendarnog i neuništivnog Toma Brejdija, koji je ovom pobedom uspeo da ispiše istoriju američkog fudbala, ali i kompletnog svetskog sporta, jer je stigao do svoje 7. šampionske titule u karijeri!

Svi su tvrdili da je Brejdiju bilo lako da dominira NFL-om u dresu Patriota kada je pored sebe imao Bila Beličeka, ali Brejdi je svima pokazao da greše. 

Patrik Mahoms i toliko hvaljeni napad Čifsa potpuno katastrofalno su odigrali kada je bilo potrebno, što su Bakanersi znali kako da iskoriste i zadali im ozboljne udarce od kojih nisu uspeli da se oporave. Kao da smo gledali ekipu gubitnika, a ne tim koji je bio favorit i koji je dominirao tokom cele sezone.

Patrick Mahoms

EPA

Patrick Mahoms, Foto: EPA

Složićete se sa nama da noćna mora Čifsa počela već u prvoj četvrtini, pošto glavna stavka napada Čifsa nikako nije mogla da se stabilizuje i da proradi, a to je njihova pas igra. Mahoms je tokom cele utakmice pokušao da kompletira pas ka najboljem tajt endu lige Travisu Kelsiju, ali svaki pokušaj je bio neuspešan.

Sjajni defanzivci Tampa Beja su na ovom meču zaustavili svaki napad Čifsa. Nisu samo zaustavljali Patrika Mahomsa, već i sve risivere i raningbekove, Semija Votkinsa, Trevisa Kelsija (koji je bio prosto nevidljivi i nemoćni da uhvate neku loptu), Vilijamsa... 

Da li ste očekivali da će Kanzas Siti odigrati ovako loše?

 

Pored blede senke napada koji je dominirao protekle 3 godine i odbrana je katastrofalnim kaznama pomogla Tampi da dođe do titule, posebno kaznama u drugoj četvrtini kada su svojim glupostima poklonili 11 poena Bakanirsima, koji su zahvaljujući tome otišli na poluvreme sa ogromnih 21:6.

Prva četvrtina je počela sa nekoliko propuštenih uvodnih napada sa obe strane, Kanzas je uspeo fild golom da poentirao, a odmah potom su Tampa Bej Bakanirsi uzvratili u velikom stilu, Tom Brejdi tačdaun za svoju omiljenu metu Roba Gronkovskog.

Svaki aspekt napada Tampe je radio, kako trčanjem, tako i dodavanjima posle, dok Čifsi nikako nisu uspevali da se saberu, te su često pantovali.

U drugoj četvrtini smo opet mogli da gledamo tu sjajnu konekciju Brejdi-Gronkovski kako poentira, potom je i Sukop iskoristio šansu i postigao tri poena.

Kanzas Siti je pred odmor pokušao da se vrati u igru, te su uspeli da stignu do samo nova tri poena, umesto tačdauna. 

Koliko su Bakanirsi bili rešeni da osvoje prsten pokazali su na pet sekundi pred poluvreme kada je Brejdi kompletirao tačdaun za Antonija Brauna.

Izgledalo je da se Kanzas budi početkom treće četvrtine kada je Batker pogodio treći fild-gol za 9:21, ali to je samo tako delovalo, posle toga je usledio fantastični napada Tampe i novi tačdaun. Ovog puta Brejdi je uručio loptu raningbeku Leni Fornet koji je potom uneo loptu trčanjem u endzonu za velikih 28:9.

Prvu bačenu intersepciju Mahoms je imao sredinom treće četvrtine, ta greška je dovela do toga da iz Tampa poentira fild golom Sakapa od oko 50 jardi.

Posle propuštene šanse napada Čifsa na početku četvrte četvrtine, Tampa je to iskoristila da trčanjem potroši veći deo vremena. Ali utakmica je ipak zvanično bila gotova na manje od 2 minuta do kraja, kada je odlična odbrana Bakanirsa opet presekla loptu Mahomsu. Sledeće što je Brejdi mogao da uradi je bilo da utakmicu završi nil daun akcijom.

Da li je Tampa našla način da zaustavi nezaustavljiv napad Čifsa ili su ipak oni sami sebe zaustaviti?

To sada nije bitno. Ono što je bitno je to da je istorija ove večeri ispisana.

PROČITAJTE JOŠ: