Mihael Šumaher
Tanjug
Mihaeil I Korina Šumaher

(AP Photo/Daniel Maurer, File)

Mihaeil I Korina Šumaher, Foto: (AP Photo/Daniel Maurer, File)

Bivši vozač Ferarija (51) zadobio je skoro fatalnu povredu mozga u decembru 2013. godine kada je pao i udario glavom o stenu, dok je skijao van piste u francuskim Alpama.

Šumaher je sada van dugotrajne kome, ali vodeći hirurg Nicola Akijari, sa sedištem u Bolonji, tvrdi da je sada "osoba vrlo različita od one kakve pamtimo na stazi".

O sedmostrukom svetskom šampionu u njegovom imanju u na Ženevskom jezeru zbrinule su se njegova supruga Korina i njihovo dvoje dece Đina-Mari (22) i Mik (20). Od nesreće su sveli zdravstvene probleme na mogući minimum, a Žan Tod, njegov bivši menadžer u Ferariju, otkrio je prošle godine da se Šumacher još uvek "bori".

Međutim, Akijari smatra da Mihael sada nije no blizu onog čoveka eka koji je dominirao F1 između od 1994. do 2004. godine.

"Moramo da zamislimo osobu vrlo različitu od one koju pamtimo na stazi, sa veoma izmenjenom i propadajućom organskom, mišićnom i skeletnom strukturom", rekao je Akijiari italijanskom listu Contro Copertina.

"Sve kao rezultat traume mozga koju je pretrpeo."

Vest dolazi samo nekoliko meseci nakon što je Tod dao retku izjavu o Šumacherovom stanju nakon što ga je posetio da bi gledao trke na televiziji.

"Uvek pazim na takve izjave, ali to je istina. Trku sam video zajedno sa Mihaelom Šumacherom u njegovom domu u Švajcarskoj ", rekao je i nastavio:

"Mihael je u najboljim rukama i dobro se brine u svojoj kući. Ne odustaje i nastavlja da se bori".

Međutim, Tod je priznao da, iako nije bio u vegetativnom stanju, Šumacher nije bio u stanju da komunicira kao ranije:

"Njegova porodica se bori podjednako i naravno da naše prijateljstvo ne može biti isto kao nekada, samo što više nema iste komunikacije kao ranije", dodao je Tod.