Biljana Topić
Profimedia.rs
Biljana Topić

Profimedia.rs

Biljana Topić, Foto: Profimedia.rs

Biljana Topić (41) mogla bi da postane prva Srpkinja koja je našoj zemlji donela medalju na svetskim prvenstvima! Supruga Dragutina Topića, našeg proslavljenog skakača uvis, bila je četvrta u troskoku 2009. u Berlinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, trećeplasirana Ana Pjatih 2017. godine je kažnjena četvorogodišnjom zabranom nastupa zbog korišćenja nedozvoljene supstance. Takođe, poništeni su joj rezultati sa Svetskog prvenstva 2007, kao i svi rezultati između 2013. i 2016. Ali tu nije kraj priče. Na sajtu Svetske atletske federacije stoji da je Biljana treća, da je osvojila bronzu, međutim, to je zbunilo čelnike našeg saveza, jer Pjatihova nije bila suspendovana 2009. godine. 

Tim povodom se oglasio Slobodan Branković, generalni sekretar ASS-a.
- IAAF je na potezu od samoga starta, oni su prvi na izvoru, prvi dobijaju izvore od Svetske antidoping agencije. Ruskinja je očigledno pala. IAAF treba da obavesti atletske saveze da je došlo do promene. Ali mi zvanično nismo dobili ništa - kaže Branković za „Alo!“.

Slobodan Branković

Aleksandar Dimitrijević

Slobodan Branković, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Gensek ASS-a dodaje da će uslediti pismo na adresu IAAF.

- Tražićemo odgovor za Biljanu. U toku ove nedelje tražiću objašnjenje zašto je na zvaničnom sajtu došlo do te informacije. Ako je tako, onda će u Dohi na sledećem svetskom prvenstvu Biljana biti pozvana pre početka i biće joj uručena medalja.
ASS se već obraćao IAAF-u po tom pitanju.

- Mi smo im već pisali, to nije nova tema. Znalo se još pre nekoliko godina da se dopingovala, dobili smo objašnjenje da nije kažnjena za 2009. godinu, sada je ovo nova dimenzija, gde se pojavljuje Biljana kao osvajač medalje. Inače, Rusima sada „otvaraju“ kičmenu moždinu, stalno slušamo za nove slučajeve dopinga. Činjenica da se vest pojavila na sajtu IAAF-a nije mala. To nije sajt nezvanične organizacije, već zvaničan sajt. Možda ima nešto što mi znamo. Ako je to tačno, Biljana bi postala prva atletičarka koja je osvojila medalju za Srbiju, više to ne bi bila Ivana Španović, koja je u Moskvi 2013. osvojila bronzu. 

Ukoliko se sve završi onako kako priželjkujemo, Topićeva će steći pravo i na dodatno priznanje.
- Stekla bi pravo na nacionalnu penziju. Procedura je takva da država od granskih saveza traži dokaz da je takmičar bio na tom takmičenju i osvojio medalju. Mi pripremamo kompletnu papirologiju, dostavljamo Ministarstvu sporta, i onda oni samo potvrde - zaključio je Slobodan Branković.