Jorden van Forest
EPA-EFE/O​LAF KRAAK
Jorden van Forest

EPA-EFE/O​LAF KRAAK

Jorden van Forest, Foto: EPA-EFE/O​LAF KRAAK

Završen je turnir u Vijk an Zeu. Dugo će se pamtiti ovaj turnir, ali pre nego što damo završni komentar, pogledajmo rezultate ovog kola.

Rezultati 13. kola: David Anton Guiharo - Aniš Giri 0,5-0,5, Magnus Karlsen - Maksim Vašir-Lagrav 1-0, Aleksander Dončenko - Andrej Esipenko 0-1, Jan-Krištof Duda - Pentala Harikrišna 0,5-0,5, Alireza Firouzja - Radoslav Vojtašek 0,5-0,5, Arjan Tari - Fabiano Karuana 0,5-0,5, Jorden Van Forest - Nils Grandelijus 1-0.

David Anton Guiharo je igrao dobro i protiv vodećeg Girija. Od prvog poteza, nametnuo je svoju igru i napravio blagu prednost. Ipak, Giri je uspeo da amortizuje Davida i izjednači igru. Nije se moglo dalje, remi.

Magnus Karlsen je od prvog poteza rešio da protiv totalno izdisponiranog Vašir-Lagrava zaigra na pobedu i trijumfuje. U svakom njegovom potezu se videla ta odlučnost i moglo bi se reći da je to učinio veoma lako. Fudbalskim rečnikom, ugurao je prosto i golmana i loptu u mrežu. Francuz nije imao nikakvih šansi.

Dončenko se dobro držao do središnjice protiv mladog Rusa. Sa prvo jednom nerpreciznošću, a onda i par vidljivih grešaka, doveo je svoju poziciju u izgubljenu bitku. Esipenko može biti veoma zadovoljan ovom pobedom i ovim turnirom. Esipenko je probio granicu od 2700 rejting poena i sledeća stepenica je, svakako, još veći performans.

Dončenku zasigurno neće biti lako posle ovog turnira da povrati samopouzdanje, jer je završio na zadnjem mestu uz dosta poraza.

Duda i Harikrišna su igrali jednu uspavanku. Tako su je i završili, bez neke preterane želje da napadnu, čekali su eventualnu grešku protivnika. Pošto se to nije desilo, zaključen je remi.

Alireza Firouzja

EPA-EFE/OLA​F KRAAK

Alireza Firouzja, Foto: EPA-EFE/OLA​F KRAAK

Firouzja je od početka nametnuo svoju lepršavu, nadahnutu i igru na pobedu. U razmeni je uspeo da zameni svog topa za lovca i dva pešaka. Kontrolisao je partiju i vodio je ka pobedi. Ipak kada je video da ne može do prvog mesta, zadovoljio se remijem i zauzeo peto mesto.

Karuana je mogao do pobede protiv Tarija. Vodio je jako dobro igru crnim figurama i napravio je dobru poziciju. Na njegovu žalost, sa par nepreciznih poteza, prednost se istopila i nakon izmene dama, u topovskoj, mogao se potpisati nerešen ishod.

Šteta što se turnir završava, jer ono što je pokazao Van Forest protiv Grandelijusa dugo će se prepričavati i analizirati. Van Forest je na najlepši način završio turnir. Premašio je rejting preko 2700 i zabeležio sjajnu pobedu na kraju turnira. Dugo će zasigurno pamtiti ove trenutke. Grandelijus nije imao šta da traži protiv raspoloženog Holanđanina.

Konačan plasman: 1. Jorden Van Forest 8,5, 2. Aniš Giri 8,5, 3. Andrej Esipenko 8, 4. Fabiano Karuana 8, 5. Alireza Firouzja 8, 6. Magnus Karlsen 7,5, 7. Pentala Harikrišna 6,5, 8. Arjan Tari 6, 9. Nils Grandelijus 6, 10. Jan-Krištof Duda 5,5, 11. avid Anton Guiharo 5, 12. Radoslav Vojtašek 5, 13. Maksim Vašir-Lagrav 5, 14. Aleksander Dončenko 3,5.

Pošto su Van Forest i Giri imali po 8,5 poena sa najboljim drugim kriterijumom, po propozicijama, igrane su dve brzopotezne partije koje su odlučivale prvaka ovog turnira.

Nakon završena dva remija usledila je čuvena ARMAGEDON partija. Giri je vodio bele figure i imao je na raspolaganju 4 minuta, a Jordan je imao 5 minuta. Dodatak po potezu je bio predviđen nakon 60. poteza.

Nakon dobrog početka, odlične pozicije, Giri u nedostatku vremena daje Jordanu da se vrati u meč. Onda je krenula ludnica i pravi revolveraški obračun. U trenucima kada je Jordan imao opet slabiju poziciju, Giriju je nedostajalo dva poteza da izvuče dodatak od tri sekunde po potezu. Tada bi verovatno dobio partiju.

Ovako pobednik 83. šampionata je mladi 21 godinu star Jordan Van Forest.

Svet šaha je dobio nove favorite, Van Foresta, Esipenka, Firouzju pa i Tarija.

Uz već prekaljene asove Karlsena, Karuanu i ostale, biće uzbudljivo u trećoj deceniji 21. veka.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: