biatlon sjenica
promo
biatlon sjenica

promo

biatlon sjenica, Foto: promo

* Prvo Svetsko prvenstvo u biatlonu održano je 1958. godine

* Od 1960. godine je stalni sport na Zimskim olimpijskim igrama

* Najbliže takmičenje u Svetskom kupu Srbiji odžava se u Pokljuci u Sloveniji

U Nacionalnim biatlon centru "Žari" na Sjenici zavšen je prvi takmičarski dan Balkan kupa i Otvorenog letnjeg prvenstva Srbije u biatlonu. Preko sto takmičara iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Srbije borilo se ze trofeje u obe konkurencije u tri uzrasne kategorije seniori, omladinci i juniori.

biatlon sjenica

promo

biatlon sjenica, Foto: promo

U muškoj konkurenciji pobedio je Damir Rastić, najbolji srpski biatlonac, njegovo vreme bilo je 20.27,97. Kod omladinaca pobedio je Jada Stavre iz Severne Makedonije , vreme pobednika bilo je 21.38,10 dok su kod juniora pobedili Blagoj Todev iz Bugarske (16.27,41) i domaći takmičar Omar Hodžić koji je za pola minuta bio bolji od Hrvata Vita Blaženića, to je bilo kod mlađih juniora.

Na programu je bila disciplina sprint, prve dve kategorije imale su dužinu staze od 7.5km dok su juniori trčali 6km. Sprint je bio na programu i kod devojaka i u svim uzrasnim kategorijama dužina staze je bila 6km. U najstarijoj konkurenciji pobedila je Ekatarina Avakumova pojačanje srpskom timu, devojka poreklom Ruskinja koja je trčala donedavno za Južnu Koreju i bila je učesnik Olimpijskih igara u Pjongčangu i svetskog kupa.

Kod omladinki je najbolja bila Berina Sinadinović a kod juniorki je slavila Maida Drndić dok je Bugarka Valentina Dimitrova prekinula dominaciju srpskih biatlonki i pobedila je u konkurenciji mlađih juniorki.

biatlon sjenica

promo

biatlon sjenica, Foto: promo

Selektor srpskih biatlonaca Edin Hodžić, nakon polovine priprema za narednu sezonu, zadovoljan je učinjenim do sada. Forma u letnjem biatlonu tempira se za Svetski šampionat koji je na programu za malo više od mesec dana i biće održan u Minsku.

PROČITAJTE JOŠ:

"Ima još dosta posla, ovo je bilo kontrolno takmičenje, ali nismo nezadovoljni onim što smo do sada uradili. Nadam se da ćemo biti pravi u Belorusiji ali i pored toga sve ovo što radimo je u cilju što boljih nastupa tokom zimske sezone", rekao nam je Edin Hodžić.

BONUS VIDEO: