Prvi korak u slavu

Alo! | sport 2020-01-15 19:55:54 2020-01-15 19:55:54

Te večeri protiv Dankinja „krstašicama“ nije ništa uspevalo i kad se činilo da je sve izgubljeno, Svetlana Kitić preuzela je ulogu vođe i krenula u juriš ka trofejima.

Alo!

Rukometašice Radničkog su 15 puta bile prvakinje Jugoslavije, 13 puta osvajale su nacionalni kup, a najsjajnije bisere u njihovoj kruni predstavljaju po tri pobednička pehara u Kupu evropskih šampionki i Kupu pobednika kupova. Odigrale su „krstašice“ tušta i tma velikih utakmica, a mi namerno izdvajamo jednu, možda već pomalo i zaboravljenu. Reč je o susretu 1. kola Kupa šampionki u kojem su naše predstavnice dočekale autsajdera, ekipu danskog Frederiksberga.

Zašto je ta utakmica toliko značajna?

Zato što je baš te večeri jedna devojka, mlada reprezentativka, svima stavila do znanja da je sazrela da bude vođa nove šampionske generacije.

KALENDAR VEČITIH

Rajko Janjanin

18. januara 1957. rođen je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde koji je za četiri godine osvojio dve titule i jedan trofej Kupa. Nezaboravnu igru pružio je u Kupu šampiona 1984, kad je postigao tri gola protiv Benfike. Navijači su mu pevali: „Zvezda ima svoga sina, svoga Rajka Janjanina“. Za A reprezentaciju Jugoslavije odigrao je dva meča, a sa „plavima“ je trijumfovao i na MI u Splitu 1979.

Predrag Mijatović

19. januara 1969. rođen je bivši as Partizana, Valensije, Reala i jedan od naših najboljih igrača devedesetih godina. Svetsku slavu stekao je u Španiji, kad je postigao jedini gol u finalu Lige šampiona 1998. protiv Juventusa i doneo Realu titulu prvaka Evrope posle 32 godine. S omladinskom reprezentacijom Jugoslavije bio je prvak sveta u Čileu 1988, a dres A tima oblačio je 73 puta i postigao 28 golova. Učestvovao je na SP 1998. i „EVRO 2000“.

Reč je, naravno, o Svetlani Kitić, „Ceci nacionale“, potonjoj olimpijskoj šampionki, najboljoj igračici sveta svih vremena i legendi našeg rukometa. Tada, sa 19 godina, mlada Tuzlanka važila je za veoma lepu sportistkinju, ali se čekalo da njen ekstra talenat eksplodira“. Baš protiv Dankinja i to se desilo.

Radničkom u tom susretu ništa nije Desetak minuta pre kraja na semaforu je pisalo 17:16 za gošće. Nervoza je pritiskala i publiku na tribinama, i Alenku Cuderman, Milenku Sladić, Jadranku Veljković...

- Umalo da se dogodi senzacija, a što nije - hvala Svetlani Kitić. Uzela je sve konce igre u svoje ruke. Njenih deset golova i još više činjenica da je razbila odbranu Dankinja svojim ubacivanjima i proigravanjima pivota, doprineli su da preokrenemo rezultat na 21:17. Sad najzad mogu da kažem da su Radnički i jugoslovenski rukomet u Ceci Kitić dobili igračicu najviše svetske klase - proročki je, posle utakmice, govorio veliki mag Vinko Kandija o svojoj pulenki koja će, u godinama koje dolaze, promeniti dotadašnju rukometnu igru.

IZ DANA U DAN

16. januar - 1953. Fudbalska reprezentacija Jugoslavije savladala je u prijateljskoj utakmici u Kairu Egipat sa 3:1 „Plavi“ su poveli pogotkom Vukasa u 20. minutu, El Disvaj je u 38. izjednačio, da bi bolju igru našeg tima krunisali Mitić u 74. i ponovo Vukas u 80. minutu.

17. januar -1940. Rođen je Kip Kejino, legendarni atletičar iz Kenije, osvajač četiri olimpijske medalje, po dve zlatne i srebrne u Meksiku 1968. i Minhenu 1970. Nekoliko puta je obarao svetske rekorde i bio je među prvim srednje i dugoprugašima iz Kenije koji su zadivili svet.

18. januar - 1928. Rođen je Aleksandar Gomeljski, koji je skoro 30 godina bio selektor sovjetske košarkaške “zbornaje komande”. Osvojio je sedam titula prvaka Evrope, dva Svetska prvenstva i zlatnu olimpijsku medalju 1988. u Seulu. Preminuo je 2005.

19. januar - 2002. Umro je legendarni brazilski fudbaler Vava, koji je sa „kariokama“ osvojio dva Svetska prvenstva, 1958. u Švedskoj i 1962. u Čileu i bio član nezaboravne navalne petorke koju su još činili Garinča, Didi, Pele i Zagalo.

20. januar - 1984. Preminuo je Džoni Vajsmiler, legendarni filmski Tarzan i prethodno nenadmašni plivač koji nije izgubio nijednu trku u karijeri! Petostruki je olimpijski pobednik, bio je nenadmašan na OI u Parizu 1924. kad je strušio tri svetska rekorda, a preostale dve zlatne medalje osvojio je u Amsterdamu četiri godine kasnije.

21. januar - 1901. Rođen je Rikardo Zamora, legendarni španski golman i prva velika zvezda svetskog fudbala. Bio je poznat pod nadimkom „El Divino“ - „božanstveni“. Po popularnosti ga niko nije nadmašio, pa i danas u španskom fudbalu najbolji golman na kraju svake sezone dobija trofej „Zamora“.

22. januar -1973. Bokserska planeta dobila je novog velikog borca: 24-godišnji Džordž Foreman je velikog Džoa Frejzera, u meču koji je danas klasika boksa, čak šest puta slao na pod u prve dve runde i naneo mu je prvi poraz u karijeri.

Za kraj recimo i ovo: na kraju te sezone „krstašice“ su bile šampionke Evrope, u finalu potukavši do nogu Inter iz Bratislave. Bilo nekad... Dugo, predugo čekamo neku novu Cecu.

 

 

 

Expand player
Pogledajte više