sveće
EPA/Atef Safadi
Mati Nikanen

Youtube/Iltalehti

Mati Nikenen, Foto: Youtube/Iltalehti

Jedan od najvećih skijaških skakača svih vremena, legendarni Finac Mati Nikenen, preminuo je u 56. godini. Ekscentrik, ludak i genije, obeležio je čitavu eru ovog sporta, porušio je sve rekorde i postao je ikona, simbol, ne samo sporta već uopšte osamdesetih godina. U karijeri je osvojio sve. Ima četiri olimpijska zlata i jedno srebro, a pet je puta bio prvak sveta. Na ZOI u Sarajevu 1984. i Kalgariju 1988. nije imao pravu konkurenciju i već tokom aktivne karijere postao je mit.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Vrhunac mu je bio nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine kada je pobedio u obe pojedinačne discipline te u timskom takmičenju. Uz pet olimpijskih medalja (četiri zlatne) ima i devet medalja sa Svetskih prvenstava (pet zlatnih), te čak 22 medalje s nacionalnih prvenstava Finske (13 zlatnih). Zbog svojih rezultata i dominacije nad konkurencijom tokom karijere Nikenen se smatra jednim od najboljih skakača na skijama u istoriji.

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko je god bio savršen sa skijama na nogama, toliko je bio autodestruktivan u privatnom životu. Genije u sportskom smislu, ali i ekscentrik. Još tokom aktivne karijere bio je alkoholičar, a zbog sklonosti čašici rano je prekinuo bavljenje sportom. Nije napunio ni 30. Nakon što je prekinuo sa skakanjem, izgubio je kompas i privatni život pretvorio mu se u haos. Nekoliko se puta venčavao, u zatvoru je bio više puta zbog nasilničkih ispada, a zbog pokušaja ubistva prijatelja nožem osuđen je na 26 meseci zatvora. Zbog fizičkog napada na tadašnju suprugu 2004. zaradio je novih 16 meseci. Bankrotirao je i prodao je sve svoje medalje i trofeje, okušao se u kao pop-pevač, ali i to je završilo katastrofom. Poslednjih nekoliko godina živeo je kao pustinjak. Sam, otuđen od okoline, umro je u 56. godini života. Umro je od života, odnosno od načina kako ga je živeo.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Hyvä Matti !❤

A post shared by Matti Nykänen (esikuva) (@mattinykanenofficial) on Sep 29, 2017 at 4:06am PDT

Ako se za nekoga može reći da je legenda, onda je to on. Jedan od najvećih ikada. Čovek koji je ovaj sport podigao na neke nove visine.