Vidimo se na Beogradskom maratonu: Trkači iz Kine
Profimedia.rs
Vidimo se na Beogradskom maratonu: Trkači iz Kine

Profimedia.rs

Vidimo se na Beogradskom maratonu: Trkači iz Kine, Foto: Profimedia.rs

Tekuća godina Svinje, u kojoj se trči 32. Beogradski maraton, može da predstavlja odskočnu dasku u daljim odnosima Kine i Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

U nedelju, 14. aprila, na ulicama naše prestonice prvi put će trčati veća organizovana grupa trkača iz najmnogoljudnije zemlje sveta.

Kreću na put dug 8.000 km

Oko 70 predstavnika trkačkog pokreta iz Kine, a mnogi od njih u pratnji porodica, prevaliće i do 8.000 kilometara, kako bi rekreativno istrčali Beogradski maraton! Zbog činjenice da će nekima od njih čak i avionom, s presedanjem, trebati više od 20 časova da bi se našli na startu u Bulevaru kralja Aleksandra, domaćin sprema specijalnu dobrodošlicu za nove trkačke goste.

Na cilju topla voda i nudle

Kinezi će po uzoru na najveće svetske maratone, kao specifična grupa, u Beogradu imati specijalan tretman. Jedan od njihovih zahteva bio je da ih na cilju sačekaju topla voda i nudle, što je deo njihove kulture i tradicije. Zahtev je, sa zadovoljstvom, usvojen.

 

- Zahvaljujući našem odnosu sa partnerskom firmom iz Kine, koja je najveći organizator tamošnjih maratona, samim tim i u svetu, prvi put ćemo imati toliki broj gostiju iz Azije. Sada će ih biti 70, ali već za tri-četiri godine možemo da očekujemo i do 1.000 njihovih trkača. Imajte u vidu činjenicu da u Kini u ovom trenutku ima preko 40 miliona ljudi koji se aktivno bave trčanjem. Oni mnogo putuju. Praški maraton je najbolji pokazatelj - prve godine imali su 80 maratonaca iz Kine, druge 400, one treće 800, pa su četvrte godine stigli do 1.600 gostiju - kaže Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

Rezervisali najskuplje hotele

Priča o gostima iz inostranstva, logično, usko je povezana s turizmom i novcem koji stranci ostavljaju.
- Svi oni su u Beogradu tražili smeštaj sa četiri ili pet zvezdica. Kad već plaćaju kartu preko 1.000 evra da bi došli ovde, onda im nije problem da izdvoje novac i za vrhunske hotele, restorane, te dodatne turističke obilaske kroz Srbiju. Sigurno će potrošiti dosta novca u Beogradu. Pripremamo im sve da bi se osećali prijatno, dobro, verujući da će nam se neki od njih i vratiti i preneti dobre utiske iz Beograda.

Dejan Nikolić

Profimedia.rs

Dejan Nikolić, Foto: Profimedia.rs

Beograd na putu svile

Nije se slučajno Beogradski maraton, jedini u svetu, ne računajući Kinu, opredelio za predznak „Pojas i put“ (Belt and roud), što je strateški deo kineske politike...
- To je bivši Put svile, koji je imao 13 zemalja sveta, a sad je to preraslo na 65 zemalja u kojima su Kinezi prisutni na raznorazne načine. U projektu „Pojas i put“ nalazi se i Srbija, a to je bio i most preko Dunava i putevi koji se grade. Dakle, dosta je investicija s njihove strane, zato je važno da dobijemo i nove sportske prijatelje - zaključuje Nikolić.

Dolazak veće grupe Kineza povezuje se s promocijom Beogradskog maratona i Turističke organizacije Beograda, koji su turističku ponudu prestonice krajem prošle godine predstavili na specijalizovanom sportsko-turističkom sajmu u Šenženu i na Internacionalnom maratonu u tom kineskom gradu. Očigledno je to bila ljubav na prvi pogled. Podršku ovoj priči dao je i Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.