Predrag Peruničić
Alo!
Predrag Perunicic

Alo!

Predrag Perunicic, Foto: Alo!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da Rukometni savez Srbije razmatra mogućnost da angažuje inostranog stručnjaka za mesto selektora naše reprezentacije.

Među četiri kandidata, koja figuriraju za užarenu klupu „orlova“, sve su Španci, bivši reprezentativci, sada treneri - David Dejvis, Raul Gonzales, Antonio Karlos Ortega i Ćavi Sabate.

Trener David Dejvis

Profimedia.rs

Trener David Dejvis, Foto: Profimedia.rs

I dok mnogima sve to deluje atraktivno i egzotično, naš legendarni as Predrag Peruničić ovakvu mogućnost smatra besmislenom!

- Rukomet je zakasnio za takve trenere. Mi prvo moramo imati tim da bi ga neko vodio, a mi ga nemamo već godinama! Mi dve decenije nemamo stručni štab, pa neka i sad dovedu koga hoće. Španski treneri su najbolji u Evropi, ali mi ova priča deluje besmisleno. Usput, bilo bi to bacanje para jer pre toga moramo rešiti mnoge probleme kako bismo srpski rukomet izvukli iz blata.
Imate li neki konkretan predlog?
- Moramo da ulažemo u naše trenere i da ih obučavamo jer su oni, nažalost, samouki. Kad je neko pokušao da pošalje srpske stručnjake na neki seminar, da vrše analize? Kad?

Klupski rukomet je katastrofa

Predrag Peruničić otvoreno priča o problemima. - Šta smo osvojili u poslednjih 15 godina, ako ne računamo medalju sa Evropskog prvenstva Beogradu i Svetsko prvenstvo za žene? Šta je bilo pre i posle? Tad je trebalo da iskoristimo euforiju i pokrenemo decu da se bave ovim sportom. Naš klupski rukomet je katastrofa. Potreban je budžet od 10 miliona, ali je to mnogo za nas kao državu, jer za 300 evra možemo nekoga da edukujemo - tvrdi Peruničić.

 Zar struka nema okupljanja?

- Ima jednom godišnje u Kragujevcu ,gde piju kafu i dobiju licencu. I to je to! Malo imamo trenera i brzo ih trošimo.
Šta čeka svakog novog selektora Srbije?
- Onaj ko se bude prihvatio tog posla mora da krene od treniranja kadeta, a to bi u ovakvim uslovima bila prava utopija. Novom treneru je potrebno bar pet godina pružiti priliku da vodi selekciju jer, bukvalno, kreće od nule. Nije u redu da nam cilj bude da prođemo kvalifikacije ili prvi krug, meni je to isto. Kad su doveli mog brata, koji je mlad trener, trebalo je jasno staviti do znanja žele li da podmlade sastav ili ne.



Komentari (1)

Sara

23.02.2020 12:01

Sta ste Vi gospodine Perunicic kao bivsi rukometas i drzavni sekretar za sport u svoja dva mandata uradili za srpski rukomet?