Redskins
Shutterstock
Redskins, Foto: Shutterstock

NFL klub koji je ranije bio poznat pod imenom Redskins, igraće kao "Vašington fudbalski tim" sve dok se ne izabere novo ime za klub.

13. jula tim je najavio da će promeniti ime, a do toga je došlo nakon što se zbog rasističkih optužbi tim suočio sa velikim pritiskom od strane boraca za očuvanje američke tradicije, pokreta za ravnopravnost, kao i velikih sponzora.

Franšiza je ustanovljena u Bostonu 1932. godine, a ime Redskins nosila je od 1933. godine. Imaju tri titule prvaka NFL-a (1982, 1987, 1991).

"Odluka da koristimo naziv "Vašington fudbalski tim" za ovu sezonu omogućava franšizi mogućnost preduzimanja dubinskog postupka brendiranja kako bi se pravilno uključili igrači, naši navijači, zajednice i sponzorski doprinosi", navodi se u saopštenju.

"Do danas smo bili zadovoljni što vidimo toliko puno ljudi koji iznose na društvenim mrežama svoju viziju o tome kakvo bi novo ime i dizajn trebalo da bude. Srećni smo što ćemo uključiti i njihove povratne informacije tokom ovog procesa."

Kao što smo ranije pisali, spekulisalo se da su Redskinski već imali pripremljena imena, ali je nastao problem sa trejdmarkovima. Navodno je jedna osoba kupila prava na sva potencijalna imena. Sada je ta informacija i potvrđena, Philip Martin McCaulei je misteriozni čovek koji je kupio sva prava, a kako CNN prenosi, on je ponudio Vašingtonu da ih potpuno besplatno uzmu.

Vašington je rekao da će započeti proces povlačenja svega što ukazuje na ime Redskins iz sedišta kluba u Virdžiniji i sa stadiona, počevši od sutra i tokom narednih 50 dana.

Zadržaće svoje boje zlatnu i bordo, a umesto logoa na kome je bila slika američkog starosedeoca indijanskog porekla, pisaće broj dresa igrača.

Tim se nada da će povući sve do 13. septembra, kada ih očekuje otvaranje sezone protiv ekipe Filadelfija Iglsa.

Fudbalski tim Vašingtona je petnaest žena optužilo za seksualno uznemiravanje i verbalno zlostavljanje. Tim je saopštio CNN-u da je pokrenuo istragu.

Na promenu imena reagova je i as Los Anđeles Lejkersa, koji nije krio razočarenje ovakvim potezom.

"Da li je ovo realno? Nema šanse! Čoveče, mogu misliti koliko je bio naporan sastanak odbora oko ovog pitanja!" , napisao je Lebron Džejms na Tviteru.

PROČITAJTE JOŠ: