Ponoćni trkački spektakl
Alo!
2. BEG Runway Run trka na aerodromu "Nikola Tesla", Foto: Alo! M.Metlaš

Prošle godine je na pisti beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ bilo 500 učesnika, a ovog 9. juna, na drugoj trci „BEG Runway Run“ taj broj se udvostručio. Organizatori manifestacije, preduzeće „Beogradski maraton“ i njegov direktor Dejan Nikolić dobili su okruglo 1.000 prijava, a među onima koji su pretrčali 5.000 metara bilo je muškaraca, žena, dece, amatera, profesionalca - svih onih koji uživaju u zdravom životu i trčanju, ali i onih koji su poželeli da učestvuju u jedinstvenom događaju u svetu. 

FK Milan

EPA/ALESSANDRO DI MARCO

 

Bezbednost na prvom mestu

Imajući u vidu da je trka održana na aerodromskoj pisti, organizatori su posebnu pažnju posvetili bezbednosnim aspektima.

- To nam je bilo na prvom mestu. Svaki učesnik je prilikom prijave morao da prođe bezbednosne provere, a trkači su bili tretirani kao putnici u međunarodnom saobraćaju, što znači da su prošli sve moguće kontrole pre nego što su izašli na pistu - kaže Nikolić.

I zaista, nigde na kugli zemaljskoj ne postoji ovakav spektakl za sva čula. To je nešto što imaju samo Srbija i Beograd, a što će, po svemu sudeći, uskoro dobiti i mnogi drugi gradovi sveta. Jer, slika s Aerodroma „Nikola Tesla“ će se videti na svakoj vazdušnoj luci kojom upravlja kompanija „Vinci“, a snimci nastali s zemlje, iz helikoptera i kamere na dronu zaista su impresivni.

- Ponosni smo na ono što smo uradili. Kad je, oko sat posle ponoći, na beogradski aerodrom sleteo poslednji avion, pa do četiri ujutro, dok nije poleteo prvi naredni, uspeli smo da napravimo neverovatan doživljaju za sve učesnike - priča Dejan Nikolić u razgovoru za „Sport plus“ i nastavlja:
- To je bukvalno bilo nešto neviđeno do sada. Svi učesnici su dočekani uz vodeni luk, priređen je neverovatan vatromet, iznad staze je leteo helikopter MUP-a Srbije i mi smo, kao organizatori, zahvalni Ministarstvu na velikoj pomoći. Uz to, tu su bili i bubnjari, di-žej, saksofonista… Napravili smo karnevalsku atmosferu, pravu žurku u kojoj su svi uživali, ali je trčanje bilo na prvom mestu.

Prema rečima našeg sagovornika, ova trka postaje tradicionalna i on veruje da će naredne godine broj učesnika biti još veći.

- Mi smo prijave zatvorili desetak dana pre trke, a i posle toga su nam stizale molbe za učešće. Međutim, nismo mogli da ih uzmemo u obzir. Javljaju nam se i stranci koji su oduševljeni ovim konceptom i siguran sam da će naredne godine broj učesnika biti oko 2.000 - kaže Nikolić.

PROČITAJTE JOŠ: