"Zlatni vitezovi" igraće u finalu Stenli kupa
Profimedia

Profimedia

"Zlatni vitezovi" igraće u finalu Stenli kupa, Foto: Profimedia

Kada je u leto 2017. formirana NHL ekipa Las Vegas Golden Najts (zlatni vitezovi), malo ko je mogao poverovati da će se prve sezone boriti za Stenli kup.

Ali, juče je počelo veliko finale najjače hokejaške lige na svetu, u kojem su „vitezovi“ blagi favoriti u odnosu na Vašington Kapitalse. Ništa to ne bi bilo toliko čudno da pre početka sezona kvota na Las Vegas nije bila - 500!
Sad dolazi najsmešniji deo - ukoliko Las Vegas, kao predstavnik Zapada, u četiri utakmice bude bolji od Vašingtona (Istok), kladionice Las Vegasa biće na ogromnom gubitku!

Arena u Las Vegasu

Profimedia

Arena u Las Vegasu, Foto: Profimedia

Sportsko klađenje je dozvoljeno u Nevadi, odakle dolaze „vitezovi“, i računica je jasna - ako Vegasov tim trijumfuje, kladionice iz Grada poroka moraće da isplate stotine hiljada, ako ne i milione dolara. Džej Kornegi, potpredsednik hotela „Las Vegas“ i kazina „Superbuk“ kaže da su se njihovi sugrađani kladili na „vitezove“.

Za sve su „krivi“ bukmejkeri, koji su drastično potcenili Vegas, dajući im kvotu 500, štaviše, iznenađenje je bilo i samo plasman u plej-of.

- Niko se nije kladio na njih u početku, pa smo hteli malo da povećamo koeficijent na Golden Najtse - priznao je Kornegi.

- Konkretno, naša kladionica je primila 13 tiketa na kvotu 500, a najveći ulog je bio 60 dolara. Izračunajte sami dobitak.

Kako je sezona odmicala, a Vegas pobeđivao, kvota je padale, a sve više i više ljudi je počelo da ulaže novac na njih. Ali, do tog trenutka, šteta je načinjena, bilo je prekasno, jer su uplate bile sve jače i jače.

Navijači

Profimedia

Navijači "Zlatnih vitezova", Foto: Profimedia

- Moraćemo da podignemo cenu pilećim krilcima u hotelu ako Las Vegas osvoji titulu! Šalu na stranu, ne postoji mogućnost da ćemo bankrotirati, jer ipak nije se preterano ulagalo. Ali, bez obzira na sve, oni su naš tim. Vitezovi rođeni u našem gradu. Ja, kao i moje kolege, imam sezonsku kartu i navijaću za moj klub - dodao je Kornegi.

Hokejaški tim je od velikog značaja za stanovnike Las Vegasa, posebno nakon masakra koji se dogodio 1. oktobra u tom gradu, u kojem je ubijeno 58 ljudi. Baš tog dana su igrali Najtsi u svojoj „T-mobajl areni“ kapaciteta 20.000 sedišta.

- Mnogo znače celoj našoj zajednici u ovom trenutku. Pomogli su nam da zacelimo rane, koliko-toliko. Od prve utakmice su nas kupili, kada nam je bilo najteže - zaključio je Kornegi.
„Vitezovi“ su u regularnom delu sezone bili treći na Zapadu, a onda su u plej-ofu rušili redom LA Kingse, San Hoze Šarkse i Vinipeg Džetse.