Ovi sportisti i selekcije su najviše ugrožene masovnim izbacivanjem sa Olimpijskih igara, Mundobasketa, Svetskog prvenstva u fudbalu...

Alo.rs/ M.D. | sport 2019-12-09 14:17:57 2019-12-09 14:17:57

Rusija je sankcionisana jer nije pružila nikakve dokaze koji bi opovrgli tvrdnje nezavisne komisije o državnom "gledanju kroz prste" sportistima koji su koristili nedozvoljena sredstva!

ALO!

Zbog toga ruski sportisti neće moći da nastupaju pod simbolima Rusije na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, Svetskom prvenstvu u fudbalu, u Kataru 2020, ali i Zimskim olimpijskim igrama 2022.

Za Olimpijske igre se već sada kvalifikovalo čak 152 sportista iz ove zemlje u 16 discpilina: basketu 3x3, kanuu, biciklizmu, umetničkom plivanju, streličarstvu, skokovima u vodi, konjičkim nadmetanjima, jedriličarstvu, streljaštvu, sportskom penjanju, modernom petoboju, tekvondou, odbojci ( čak su se kvalifikovali i na pesku), rvanju i ono što je sigurno najboljnije, gimnastici!

Ovo ujedno znači da u Tokiju neće biti ni njihovih selekcija u košarci, odbojci obe selekcije(muška reprezentacija osvojila je zlato 2012. godine i EP 2017.)!

To znači da na parketima neće biti košarkaških zvezdi kao što su Aleksej Šved, Andrej Voroncevič, Andrej Zubkov,  Mihail Kulagin, Vitalij Fridzon, Nikita Kurbanov, oni su trebali da igraju kvalifikacioni turnir u Splitu zajedno sa Nemačkom i Meksikom, da bi se potom sastali sa drugom grupom u kojoj su Hrvatska, Tunis i Brazil.

Odbojci će mnogo faliti asovi poput Jevgenije Startceve i Jekaterine Jefimove u ženskoj, odnosno Igor Kobzar u muškoj reprezentaciji!

Definitvno le da će najveći udarac Rusi pretrpeti u gimnastici, na prošlim OI su njihovi takmičari osvojili 11 medalja, svakako da će nedostajati i rvači (9 medalja), u mačevanju su osvojili sedam, a u boksu, plivanju i streljaštvu po četri!

U Brazilu su osvojili 56 medalja, 19 zlatnih, 17 srebrnih, 20 bronzanih!

Samo sportisti koji dokažu da nisu dopingovani i da nisu uključeni u pomenuti skandal (navodno sistemski doping) moći će da se takmiče na najvećim sportskim događajima, ali ne kao predstavnici Rusije - nego pod "neutralnom zastavom".

Svi ruski sportisti koji će želeti učestvovati na OI, uključujući  i najpopularniju ruski atletičarku, skakačicu u dalj Dariju Klišinu i tenisera Danila Medvedeva, moraće da se da prilože dokaze!  Peti teniser sveta još uvek nije obezbedio plasman u Tokiju, tek će narednog proleća saznati da li će biti pozvan a sve zavisi od njegovog plasmana na ATP listi!

Iz Rusije je već najavljena žalba na ovu odluku WADA, a imaju rok od 21 dan.

EKIPNI OLIMPIJSKI SPORTOVI U KOJIMA JE RUSIJA SUSPENDOVANA

Basket 3X3 (muškarci i žene)
Košarka - muškarci igraju kvalifikacioni turnir u Splitu
Odbojka - muškarci su se kvalifikovali kao pobednici grupe (bili u grupi sa Iranom, Kubom i Meksikom)
Odbojka - žene su se kvalifikovale kao pobednice grupe (bile u grupi sa Južnom Korejom, Kanadom i Meksikom)
Rukomet - žene su obezbedile mesto u olimpijskim kvalifikacijama, a imaće priliku da kao šampionke sveta direktno overe plasman na Olimpijske igre. Obezbedile su polufinale.

 

Expand player
Pogledajte više