GROBLJE, TUGA, ŽALOST
Shutterstock, ilustracija
Saidan Rahman

EPA-EFE/SASHENKA GUTIERREZ

Saidan Rahman, Foto: EPA-EFE/SASHENKA GUTIERREZ

Iranac je bio pionir u dizanju tegova i oborio je devet svetskih rekorda tokom trogodišnjeg perioda, ali najviše će ga pamtiti po osvajanju zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i četiri godine kasnije u Riju.

Rahman je takođe bio trostruki svetski šampion i smatran je najjačim paraolimpijcem svih vremena. Na Paraolimpijskim igrama u Riju 2016. Rahman je uspeo da podigne od 300 kilograma u konkurenciji muškaraca preko 107 kilograma, dižući neviđenih 310 kilograma.

Rekord koji je postavio ekvivalent je tri bebe slonova, navodi Teheran Tajmes.

Saidan Rahman

EPA-EFE/SASHENKA GUTIERREZ

Saidan Rahman, Foto: EPA-EFE/SASHENKA GUTIERREZ

Rođen je sa urođenim poremećajem u nogama usled dejstva polioa, što ga je sprečavalo da se takmiči protiv radno sposobnih dizača.

Predsednik IPC-a Endru Parsons nazvao je Rahmana inspiracijom dok je govorio o njegovom odlasku: "Ceo paraolimpijski pokret je duboko tužan zbog saznanja o smrti Siamanda Rahmana. Siamand je bio pionir svog sporta, inspiracija mnogih u svojoj domovini, Iranu i širom sveta, i fantastičan ambasador paraolimpijskog pokreta. Takođe je bio predivno ljudsko biće, nežni div i jedan od najdražih ljudi koje ste ikada mogli da sretnete."

Potom je nagrađen za najboljeg muškarca na Paraolimpijskim sportskim nagradama nakon njegovih dostignuća u 2016. godini.

Rahman je planirao da napravi het-trik zlatnih medalja na ovogodišnjim igrama u Tokiju.