Sport i novac
ALO!
Sport i novac

ALO!

Sport i novac, Foto: ALO!

Mnogo rasprave izazove kada se obelodani plata poznatog sportiste i uglavnom se postavi pitanje, da li zaista oni zaslužuju da budu toliko plaćeni, dok učitelji, doktori ili neke druge profesije koje su bitnije za čovečanstvo, zarađuju neuporedivo manje novca.

Gaj Apuleius Dioklis je rođen 104. godine u Lamegu, što je današnji Portugal, prestonica Lusitanije, provincije Emerite Augusta (današnja Merida).

Njegov otac je bio vlasnik malog transport biznisa i njegova porodica je dobro živela od toga. Veruje se da je Diokles počeo da se takmiči trkanjem sa 18. godina u Ljeidi (današnja Katalonija) i veoma brzo je dobio reputaciju da dobije poziv "velike lige" u Rimu.

Kada je stigao u Rim, Dioklis je počeo da vozi za "Beli tim". Tada su se takmičari delili u timove, slično kao što se danas radi u Formuli 1, koja je zahtevala trening i razvoj opreme i konja. Najgore uslove je upravo imao "Beli tim" koji je budžet uglavnom skupljao iz nižih slojeva društva. Pošto je bio prirodan kočijaš, Diokles je sa 24. godine prešao u "Zeleni tim", a tri godine kasnije i u "Crveni".

"To je bio odvažan potez, zbog popularnosti 'Zelenog tima'" - objašnjava Robert. B Kebric.

Neki istoričari ističu da se Dioklis taktički opredelio za ovaj potez, zbog bogatstva i slave. "Zeleni" su bili bez premca najpopularniji i najatraktivniji tim koji je pridobijao najbolje kočijaše. Izabravši "Crveni tim", Dioklis je bio osiguran da će biti največi ikada koji je nastupao za tu ekipu i da će pokupiti sve finansijske beneficije koje idu sa pobedama. Pošto je bio najbolji na stazi radio je i na svom nastupu, uvek je priređivao spektakl.

Zvezda drugog veka nije zarađivao pare kroz sponzore već su sva njegova primanja dolazila od nagradnog fonda, a kako mu je karijera trajala 24. godine, tu je bilo dosta trka. Da budemo tačniji, Dioklis je učestvovao na 4,257 konjskih trka, a pobedio je na 1,462 trke, a na 1,438 trka je završio na podijumu, uglavnom na drugom mestu, zbog njegovog "pravljenje spektakla sa finiš linijom" "Šampion trke dvokolica" je jedan od najboljih dokumentovanit antičkih atleta, najviše zbog toga koliko je bio poznata zvezda na poznatoj stazi "Rimski Cirkus Maksimus".

24. godine dobijanja trka doveli su Dioklisa od nepismenog čoveka čiji je zaštitni znak "foto finiš" do sume od 35,863,120 sestercija (tadašnji novac u Rimu), što je ekvivalent 26.000 kilograma zlata, ili 15 milijardi dolara!

"Njegov dobitak je pet puta veći nego najveća plata gubernatora u Rimu, mogao je da isplati godišnju zalihu žita za ceo Rim, ili da plati svakog najobičnijeg vojnika rimske armije." - kaže Peter Strak, profesor na Univerzitetu u Čikagu!