Božidar Maljković
Profimedia
Božidar Maljković

Profimedia

Božidar Maljković, Foto: Profimedia

Panika zbog koronavirusa i dalje traje. Iako čelnici Međunarodnog olimpijskog komiteta uveravaju da ovaj ogromni zdravstveni problem koji se pojavio u Kini neće uticati na održavanje 32. Letnjih olimpijskih igara u Tokiju (24. jul - 9. avgust), situacija je daleko od idealne!

Ovo je za „Alo!“ potvrdio i Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

- Plašim se koronavirusa. Razgovarao sam sa Nenadom Lalovićem, članom Izvršnog odbora MOK-a, i preneo mi je da svi ozbiljno zabrinuti! Ostaje da vidimo šta će biti. Verujem da će se pojaviti neka firma ili grupa naučnika s vakcinom i to je moja želja kao čoveka. Videćemo da li ću biti u pravu. Ako ne budem, Olimpijskih igara neće ni biti, a ako se Igre održe, uveren sam da će one biti nezapamćene - kaže Maljković.

FIBA pravi humoreske

Kao čovek iz košarke, Maljković je prokomentarisao i dešavanja u reprezentaciju Srbije.

- Ovaj novi sistem kvalifikovanja koji je nametnula FIBA prava je humoreska! Prozori su obična glupost. A što se tiče novog selektora Igora Kokoškova, pa ja sam ga predložio da bude selektor Slovenije i to im se pozlatilo. Odličan je trener, ima iskustvo, nije više mlad, želim mu sve najbolje i on to zna - jasan je četvorostruki osvajač košarkaše Evrolige.

 Pripreme srpskih sportista odvijaju se po zacrtanom planu.

- Volele bismo i da i rukometašice prođu na OI. Imaju težak posao, ali ne i nemoguć. Igraće protiv Rusije, domaćina Mađarske i Kazahstana umesto Kine. Računam i na košarkaše. Uz pomoć predsednika Aleksandara Vučića omogućeno je da turnir igraju u Beogradu. Ako nas još neko iz pojedinačnih sportova obraduje, biće to šlag na tortu.

Đoković će nam doneti zlato

Maljković ne krije od koga sigurno očekuje najsjajniju medalju na OI.

- Ima jedan čovek koji je dao svima primer kako se ponaša sportista kad pobeđuje i kad gubi. To je Novak Đoković. Očekujem da će nam doneti zlato.

Maljković ne krije kakav odnos očekuje od sportista koji budu u olimpijskom timu.

- Kad uđu u svlačionicu, igrači brane suverenitet Srbije. To je krupna, ali istinita reč. Očekujem od svih medalje, ali ne želim da ih opterećujem jer to nikome ne pomaže. Ako kažem „očekujem 25 medalja“, a ni sam ne verujem u to, šta dobijamo? Samo pametujem, a to nikad nisam radio u životu.

Maljković dodaje i reči hvale za sve u Japanu.

- Bio sam u Tokiju, oni su spremni, nema sumnje da će sve nadmašiti. Prema mom skromnom mišljenju, Japan je najozbiljnija zemlja na svetu. Imam dosta prijatelja tamo, ono što su oni uradili za nas nije nijedna država u svetu. Došli su kod mene u kancelariju i ponudili su našim sportistima iz četiri sporta da dve nedelje pre početka Igara budu u Tokiju, kako bi se što bolje spremali. Ja im ništa nisam tražio, oni su sami došli i ponudili nam to - objasnio je Maljković.