Slavlje srpskih veslača
alo.rs
Veslanje stojeci

alo.rs

Veslanje stojeci, Foto: alo.rs

Jezero Ansi, u francuskim Alpima, bilo je domaćin Svetskog šampionata u vožnji „dragona“, daske na kojoj se vesla stojeći. Na prvenstvu je bilo voženo nekoliko disciplina, ali je najveću pažnju privukla upravo disciplina „dragon“, u kojoj četiri člana posade vesla.

Zadatak je, naravno, stići prvi na cilj, ali staza nije ravna i nije bitna samo brzina - potrebno je manevrisati oko bova, a to na dasci dužine preko pet metara sa četvoro veslača koji stoje nije lako, tako da je u trci pored brzine neophodna i veština.

 

Edvard Zakajo Pingva

instagram/run_ix's

U Francuskoj se okupilo tridesetak ekipa, uglavnom iz Evrope, ali je bilo predstavnika i drugih kontinenata, recimo Indija. Srbiju su predstavljale dve posade, SUP iz Beograda i „Grin ber“ iz Bajine Bašte, ekipa koja je prošle godine veslala u finalu i bila je šesta.

PROČITAJTE JOŠ:

Ove godine naši timovi ispustili su finale, ali su nakon repasaža zauzeli sedmo (Green Bear) i osmo mesto (SUP Beograd). Najbolji u konkurenciji muškaraca bili su predstavnici Mađarske, koji su u svojim redovima imali profesionalne veslače, čak učesnike Olimpijskih igara. Oni su, očekivano, odbranili tituli prvaka sveta koju su osvojili pre godinu dana. Najbolje kod dama bile su Francuskinje, a Letonija je imala najbolju mešovitu postavu.