Ivana Španović
EPA/ Sascha Steinbach
Ivana Španović

EPA-EFE/Sascha Steinbach

Ivana Španović, Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

Ivana je na onlajn konferenciji pričala o povredi, očekivanjima i pripremama za najbitnije takmičenje svakog sportiste, Olimpijske igre.

- Ne znam da li sam ikada bila srećnija što sam na pripremama. Cele zime smo imali problema sa uslovima, jer je bila zatvorena hala Sajma na Novom sadu. Onda smo putovali za Beograd svaki dan. Sada smo napravili iskorak odlaskom na pripreme u Dubai na mesec dana jer je to prava odluka zbog vremena u Srbiji.

Ivana kaže da su ovo jedne od najboljih priprema na kojima je bila, kao i cela ekipa! Na pripreme su otišla tri para, bodrili su jedni druge, nadmetali se i svako je imao svog sparing partnera. Treninzi su bili na vrhunskom nivou, pomerale su se granice i postizali neverovatni rezultati! Španovićeva je veoma zadovoljna kako je sve proteklo i kaže da jedva čeka da izađe na stazu i zablista!

Prvo takmičenje isplanirano je za Grčku 22. maja, ali zbog cele situacije sa koronom ništa nije zvanično. Ako sve bude išlo po planu i Ivana otvori sezonu u Grčkoj, gde bi trebalo da takmiči iz punog treninga, naredni nastup je bi trebao biti u Rimu 4. juna na mitingu Dijamantske lige. Zatim je planirano još nekoliko mitinga pre OI, gde će Ivana imati prilike da skače sa devojkama koje će joj biti konkurencija u Tokiju!

Opštepoznato je da se Ivana sa svojim timom stalno kladi oko rezultata!

- Nama se svaki trening tehnike i sprinta i gde treba da možda dam malo više od onoga što se očekuje, uvek zasniva na opkladama. Fizioterapeut je karika koja stoji nasuprot Gorana i koji stoji na suprotnoj strani sa svojim prognozama. Tako da znam da kada fizio kaže nešto da je to to. Za Tokio neka naša prognoziranja su za daljine preko 7,10 koje su za zlatnu medalju - rekla je naša rekorderka

Iako se mnogo priča o završetku Ivanine karijere, i stralno joj se nameću ta pitanja, ona je rekla da će se takmičiti dok god se oseća spremnom i dok god ima mogućnosti za napredak! Jako je ambiciozna i smatra da još nije dostigla svoj maksimum i da može još dosta da doprinese atletici! 

- Bitno je da uvek znaš za šta se spremaš i gde ti je mesto! - rekla je Ivana.

U nastavku je dodala: 

- Dokle god sam zdrava i sposobna da se takmičim na visokom nivu i osvajam medalje ja ću biti tu. Tokio je neki vrhunac 20 godišnjeg rada i mog i Goranovog kao trenera. Beograd je tema sama za sebe, jer se takmičenje održava u mestu gde sam skočila 7,24 metra pre četiri godine.

Prethodna godina je bila čudna za Ivanu, zbog povrede, ali ona kaže da je trebalo da se desi. Iako je od 2013-2020 konstantno bila u treningu, nije pravila pauze i nije stajala, kaže da joj je ova pauza dobrodošla. Oporavila se već posle dve nedelje, ali joj je jako prijalo što se konačno malo udaljila sa staze i napunila baterije, uželela se treninga i takmičenja.

- Žao mi je što nisam otišla na EP da uzmem to četvrto zlato. Zato smo se spremali, jer nije bilo potrebno da idem, osim da postanem, prvi put u istoriji pobednica četiri takmičenja zaredom. Nije bilo ništa spektakularno sa rezultatima tamo, tako da, da sam otišla samo bih odbranila titulu- dodala je Španovićeva.

Ivana Španović

AP Photo/Matt Dunham

Ivana Španović, Foto: AP Photo/Matt Dunham

Komentarisala je i smenu generacija na atletskoj stazi. Kako kaže Ivana, vreme je da dodju novi mladi talenti, a legendarne skakačice poput Ris i Bartolete uskoro će napustiti stazu. Iako je Ivana jedna od najstarijih koje ostaju na zaletištu, kaže za sebe da još nije postigla svoj maksimum i da je vreme da se konačno sve kockice sklope!

Najtužniji i najsrećniji trenuci koje nikad neće zaboraviti: 

- Takmičenje koje bilo najbolje je Rio i osvajanje prve Olimpijske medalje, a sa druge strane London 2017. gde mi je spao broj zbog kog nisam postala svetska prvakinja, što sigurno ne mogu da zabvoravim. Onda Moskva 213. gde sam osvojila prvu svetsku medalju, na šta me Goran podseća da je to bila slučajnost, jer je devojka četvrta imala isti rezultat - kaže Ivana i poručuje za kraj:

-Imam 30 godina i nemam više strah od takmičenja. Najavili smo zlato u Tokiju posle Rija i ja nemam nameru da se krijem i da govorim manje od onoga što stvarno očekujem!

Komentari (1)

Svidrigajlo

15.04.2021 15:38

Malo je to ! Treba da leti barem 15 metara ! 'Ajmo Ivanice...lepotice i lastavice moja !!!