KO DOBIJE KORONU SAM JE KRIV Navijači će moći na utakmice samo pod jednim uslovom

Zbog širenja koronavirusa među profesionalnim i koledž sportistima, NFL razmatra mogućnost da se, kada stadioni budu otvoreni, od potencijalnih tužbi štiti tako što će navijači potpisati dokumant u kome prihvataju svu odgovornost za rizik kome se izlažu.

NFL stadion, Foto: EPA/Mike Zarrilli

Kako prenosi Danijel Kaplan iz Atletika, NFL razmatra mogućnost da se od potencijalnih tužbi navijača u slučaju da neko na stadionu bude zaražen koronavirusom zaštiti tako što će navijači potpisivati dokument kojim klub oslobađaju odgovornosti i na sebe preuzimaju sav rizik.

Potpisujući odricanje, navijači priznaju da bi bili voljni preuzeti sav rizik za zdravlje u koji dolaze kada se nađu na stadionu tokom globalne pandemije. Potencijalni zahtev NFL-a nije bez presedana tokom pandemije koronavirusa. 

NFL pokušava da otkrije kako da privuče navijače na stadione tokom pandemije koronavirusa. Liga je saopštila da će omogućiti svakom timu da odredi svoj kapacitet stadiona za igre. Čini se, ipak, da ta ideja nije tako jednostavna i da može da se dogodi da ne donese željene rezultate. Problem je što će na odluku tima snažno uticati državne smernice. Države poput Teksasa mogu dozvoliti da stadioni rade sa kapacitetom od 25 do 50, dok su druge države trenutno zabranile velika javna okupljanja.

Advokat Bob Hilijard koji je tužio MLB u ime navijača koje je na tribinama pogodila loptica kaže da je pitanje kako bi ta dokumenta bila gledana na sudu.

"Ono što je važno je da su ovakva dokumanta prilično osetljiva i često ih je lako odbaciti na sudu. Posebno u ovakvom slučaju gde će se od navijača tražiti da potpišu da NFL nije odgovorna za širenje virusa čak i kada bude nemarna i kada tvrdi da navijači imaju mogućnost izbora", rekao je za Atletik Hilijard.

"Ali, hajde da uzmemo na primer porodicu koja dođe na utakmicu. Klub napravi neke greške u organizaciji i cela poridica se zarazi i umre. U tom slučaju će ovaj dokument sudija posmatrati sa legalnog stanovišta ili će o njemu odlučivati porota koja će više gledati činjenice. Ja bih uzeo taj slučaj", dodao je on.

Nešto drugačiji stav ima Irvin Kišner, advokat firme koja zastupa vlasnike klubova.

"Na ovakva dokumanta se primenjuje državno pravo, ali generalno gledano, malo koga mogu da zaštite. Ipak, činjenica da su navijači došli na stadion sama po sebi podrazumeva da su svesno prihvatili određeni rizik".

Neka od pravila koja NFL propisuje za sigurno otvaranje stadiona podrazumevaju zabranu gotovinskog plaćanja na samom stadionu, zabranu unošenja hrane koja nije fabrički upakovana kao i obavezno držanje distance i nošenje maske.

O svemu će odlučivati radna grupa koja se bavi temom sigurnosti na stadionima. Očekuje se svakako da klubovi kao obavezno odrede nošenje maski i u državama u kojima to nije obavezno po zakonu.

 

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi