Aniš Giri
EPA-EFE/Koen van Weel
Aniš Giri

EPA-EFE/Koen van Weel

Aniš Giri, Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

U nedelju od 14 časova je na progamu poslednje 13. kolo. Ovo kolo nam je donelu seriju remija, uz jednu pobedu raspoloženog Harikrišne. Kao da je rešio da pokaže da nije zaboravio da igra šah na najvišem nivou.

David Anton Guiharo je rešio da protiv Karuane pokaže da nije zalutao na ovaj turnir. Od samog početka, bez respekta je izjednačio igru i bio u blagoj prednosti. Nakon odigranih 50 poteza sklopljen je remi. Karuana je očigledno bio stegnut, jer bi eventualnom pobedom mogao na vrh table. Ovako zadovoljniji remijem je Španac.

Esipenko je protiv Van Foresta krenuo previše oštro, što je jednog momenta moglo biti kažnjeno. Ipak, posle razmene figura i kada je na tabli ostala po dama i top sa svake strane, remi je bio sve izvesniji. Konačno, ponavljanjem poteza, tj. večitim šahom, Rus je izborio remi.

Firouzja je sve iznenadio Francuskom odbranom protiv Girija. Giri je vrlo brzo stekao prednost koju je iz poteza u potez uvećavao. Epilog razmene figura doveo je do toga da Giri ima dva slobodnjaka na a i b liniji, a Firouzja na e liniji. Uz to Giri je imao i dva pešaka više. Na kraju je Giri dao i svog lovca da bi pokupio još dva pešaka, pa se završnica igrala top i pešaci na a, b, g i h liniji protiv topa i skakača. Pobeda nije dolazila u pitanje kao i sigurno prvo mesto na turniru. Onda, neočekivano, povlači dva neprecizna poteza, što mladi Firouzja kompjuterski tačno dovodi do remija.

Grandelius je protiv Tarija mogao do pobede. Ipak kada je to trebalo realizovati, usled toga što je kralj Grandelijusa bio ogoljen, nije se moglo više. Protivnicu su imali po damu, dva topa, s tim što je Grandelijus imao lovca na dva pešaka. U želji da se više ne rizikuje, obojica su bila zadovoljna remijem.

Harikrišna je pokazao zašto je 22. igrač na svetu. Veoma lepo, nadahnuto, napravio je šahovsku lepoticu u meču protiv Nemca Dončenka. Tu partiju svakako vredi videti.

Vašir-Lagrav i Duda su igrali sve samo ne klasičan šah. Nakon odigranih 77 poteza na časovniku Lagrava je bilo preko dva sata do isteka, a kod Dude sat i po. Partija je završena remijem.

Vojtašek i Karlsen su prvi završili partiju ovog kola. Karlsen, u želji da što pre pobegne iz Vijk an Zea, išao je na razmenu figura, uproštavanje pozicije i remija. To se i desilo. Vojtašek iz ovog duela može biti zadovljniji, jer je remizirao sa svetskim prvakom.

Rezultati 12. kola: David Anton Guiharo - Fabiano Karuana 0,5-0,5, Andrej Esipenko - Jorden Van Forest 0,5-0,5, Aniš Giri - Alireza Firouzja 0,5-0,5, Nils Grandelijus - Arjan Tari 0,5-0,5, Pentala Harikrišna - Aleksander Dončenko 1-0, Maksim Vašir-Lagrav - Jan-Krištof Duda 0,5-0,5, Radoslav Vojtašek - Magnus Karlsen 0,5-0,5.

Poredak posle 12. kola: 1. Aniš Giri 8, 2. Jorden Van Forest 7,5, 3. Alireza Firouzja 7,5, 4. Fabiano Karuana 7,5, 5. Andrej Esipenko 7, 6. Magnus Karlsen 6,5, 7. Pentala Harikrišna 6, 8. Nils Grandelijus 6, 9. Arjan Tari 5,5, 10. Jan-Krištof Duda 5, 11. Maksim Vašir-Lagrav 5, 12. Radoslav Vojtašek 4,5, 13. David Anton Guiharo 4,5, 14. Aleksander Dončenko 3,5.

U nedelju očekujemo veoma neizvesne mečeve, bar što se tiče vodećih igrača. Karuani je sada sigurno još teže nakon toga što je video remi Girija, jer bi današnjom pobedom bio izjednačen na vrhu.

Giri i Karuana će igrati crnim figurama, a Firouzja i Van Forest belim. Videćemo da li će to nešto značiti i hoće li neko od vodećih pobediti.

Ono što je sigurno, pobeda Giriju donosi trijumf. Ipak, igra protiv probuđenog Španca. Karuana takođe igra protiv veoma talentovanog Tarija, dok Firouzja igra protiv Vojtašeka, a Van Forest protiv Grandelijusa.

Budite svi udobno smešteni u fotelji u nedelju od 14 časova, jer tada polećemo u šahovsku vasionu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: