Izrodila decu, završila faks i ponovo brani!

P. PAREZANOVIĆ | sport 2020-10-11 18:33:15 2020-10-11 18:33:15

„Vratila sam se da budem podrška Amini Hasanović, a i u mladim godinama sam za golmane“

SPD Radnički

Novi član ženske rukometne Superlige, kragujevački Radnički, produžio je ugovor na još godinu dana sa Jovanom Savić (32), koja je pred kraj prošle sezone iznenada uskočila u tim. Ona je tada zamenila povređenu Jelenu Pojužinu i odigrala nekoliko utakmica bez ikakvog ugovora, a prvenstvo je prekinuo koronavirus.

Sve to ne bi bilo čudno da Jovana nije napravila višegodišnju pauzu, a mnogi su smatrali i da je potpuno napustila sport. Poznavaocima rukometa poznata i po devojačkom prezimenu Sologub, karijeru je započela u rodnom Boru, gde je za istoimeni klub nastupala do 18. godine, kada se preselila u Radnički i Kragujevac, u kojem se upisala na Ekonomski fakultet.

- Uporedo sa igrama za Radnički redovno sam studirala, pri kraju studija se zaljubila, ali i morala da operišem slepo crevo, posle čega je usledila pauza od šest meseci, koja se, eto, produžila na 10 godina - priča za „Alo!“ nekadašnja reprezentativka u svim mlađim selekcijama.

Posle desetogodišnje pauze, tokom koje je rodila ćerke Ljubicu (7) i Milicu (2) i završila fakultet, želja za sportom je nadjačala i rešila je da se vrati rukometu.

- U Boru sam trenirala više sportova. I košarku, i karate... Ali rukomet je bio prva prava ljubav. Krajem novembra prošle godine vratila sam se u Radnički da budem podrška talentovanoj Amini Hasanović (18), pa i da vidim gde sam, a u mladim godinama sam za golmane - uz smeh kaže Jovana, podsećajući na onu poznatu izreku da su „golmani kao vino - što stariji to bolji“.

„Mama, hvataj, nemoj da se bacaš“

Jovanina starija ćerka Ljubica, đak prvak, ide na utakmice i treninge kada je to moguće. I uvek ima „stručni“ savet:

- Mama, što se bacaš na loptu, uhvati je odmah. Jovana kaže da Ljubica voli balet i da je malo savladala osnovne veštine, ali je prestala. - Krupna je na mamu. Za nju je neki sport, a ja bih volela da to bude plivanje ili odbojka - objašnjava ona.

Ispostavilo se da Jovana može da pomogne Radničkom i da ne sputava razvoj Hasanovićeve. Nema ni problem zbog male dece. Maksimalno je podržavaju suprug Radovan, svekar Miloš i svekrva Sneža, koja najviše brine o deci. Njeni roditelji Marija i Dragan su u Boru i samo su navijači.

- Na obostrano zadovoljstvo ponovo sam u Radničkom, u ekipi sa puno talentovanih igračica, prožetoj s nekoliko iskusnih. Smatram da imamo veliku perspektivu i nadam se da ću doprineti ostvarenju dobrih rezultata - ističe Savićeva.

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više