Aniš Giri
EPA-EFE/Koen van Weel
Aniš Giri

EPA-EFE/Koen van Weel

Aniš Giri, Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

Kulminacija se nazire. Ostalo je još svega tri kola do kraja turnira kandidata za prvaka sveta, a postaje sve interesantnije i neizvesnije. To čini draž, kako se turnir bliži kraju interesovanje je sve veće.

Aleksenko je igrao protiv Vanga. Iako crni, Vang je od početka nametnuo svoj stil i preuzeo inicijativu. Sve je mirisalo na trijumf, ali je u sitnim nepreciznostima doveo poziciju u izjednačenu, nakon čega su igrači bili prinuđeni da remiziraju. Očignedlno da je Vang više želeo pobedu.

Giri je igrao važnu partiju, ako ne i jednu od važnijih u svojoj karijeri. Ding je ušao u meč, baš kako i igraju Kinezi, fajterski, skoro bez garda. Milina je bilo posmatrati ovu partiju, koja je obilovala greškama. Giri ih je napravio manje što je bilo presudno.

Na kraju je izveo brzi manevar na damino krilo, koja mu je doneo ključnu prednost. Ding u takvoj situaciji nije želeo sebe dalje da opterećuje. Ovom pobedom Giri je napravio važan iskorak ka Janu i nikad nije bio bliži trijumfu u meču kandidata.

Griščuk je protiv Vašir-Lagrava odigrao partiju kao nekada Timan protiv Ljubojevića. U sicilijanskoj partiji, Maksim nije stigao da odreaguje. Griščuk je demonstrirao kako se ubacuje munjevito iz jedne u drugu brzinu, pojačavajući pritisak na kraljevom krilu.

Davao je sve za napad. U takvoj situaciji, Vašir-Lagrav je jednog momena morao i da žrtvuje damu, ali uzalud, jer kraj je bio očigledan. Ovom pobedom Griščuk je uradio dobar posao za svog zemljaka Jana, jer je Vašir-Lagrava izbacio iz borbe za prvo mesto.

U partiji Nepomniačtčia protiv Karuane bilo je bitno da se ne izgubi. U takvoj situaciji rizik se svodio na minimum. Nakon serije izmena, uz slabe pretnje koje su oba igrača lako neutralisali. Remi je bio veliki za oba igrača.

Nakon 11. kola najzadovoljniji je svakako Giri, jer se primakao vodećem Nepomniačtčiu na pola boda.

Stanje na tabeli posle 11. kola: 1. Nepomniačtči 7, 2. Giri 6,5, 3. Karuana 6, 4. Griščuk 5,5, 5. Vašir-Lagrav 5,5, 6. Vang 5, 7. Aleksenko 4,5, 8. Ding 4.

U subotu je na programu 12 kolo, da bi u nedelju usledila pauza. Treba izdvojiti duel Karuane protiv Girija i Vanga protiv Nepomniačtčia. Oba susreta su veoma značajna i ne bi čudilo da se oba susreta završe nerešeno. Tu bi svakako najveći gubitnik bio Karuana.

Trka se svela na tri imena. Nakon sutrašnjeg kola videćemo da li je nešto izvesnije ili ćemo do zadnjeg kola tražiti pobednika.

PROČITAJTE JOŠ: