Fabiano Karuana
EPA-EFE/Koen van Weel
Fabiano Karuana

EPA-EFE/Koen van Weel

Fabiano Karuana, Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

Vikend će pokazati ko je najbolji ove godine. Sve bliži tom trijumfu je Aniš Giri, ali ni njegov sunarodnik Van Forest, Karuana i Firouzja, koji imaju pola boda manje, se ne predaju.

Karlsen može čudom do prvog mesta.

David Anton Guiharo i Nils Grandelijus su odigrali jednu dosta simetričnu partiju, koja se na kraju završila baš tako, remijem.

Karlsen i Giri su ušli u partiju svako sa ciljem da ne izgubi. Partija je završena remijem ponavljanjem poteza, bez želje i jednog i drugog da se rizikuje, u trenucima kada je Karlsen imao damu i dva lovca uz šest pešaka, na damu, skakača, lovca i isto šest pešaka.

Dončenko i Duda su slično remizirali. Turnir će gledati što pre da zaborave, jer očigledno nisu zadovoljni svojim igrama. Partija je završena ponavljanjem poteza.

U meču Firouzje i Karuane viđeno je sve. Karuana je u prvom delu partije propustio šansu za trijumf, ne videvši privremenu žrtvu skakača na g2. Nakon toga inicijativa prelazi na stranu Firouzje u trenucima obostranog cajtnota. Gledaoci kraj malih ekrana su mogli videti svu lepotu šaha u tim momentima.

U drugom delu partije ušli su u završnicu sa po damom i topom. U nadmudrivanju Firouzja je ostao sa pešakom više, ali nakon izmena dama nije se moglo više. Viđen je remi.

Tari je uspeo da pobedi Esipenka i to na jedan veoma lep i atraktivan način, gde je "visilo par figura", uz pokušaj odvlačenja dame, kako bi se sproveo mat. Esipenko je pucao po svim šavovima i poraz je bio neminovan.

Magnus Karlsen i Aniš Giri

EPA-EFE/Koen van Weel

Magnus Karlsen i Aniš Giri, Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

Još jedna pobeda viđena je u partiji Van Forest - Harikrišna. Mladi Holanđanin je demolirao Harikrišnu, koji kao da duhom nije bio prisutan u meču. Nakon početne prednosti koja se uvećavala, prešao je u mirniju završnicu sa dva pešaka više u situaciji top i skakač, protiv topa i lovca. Brzo je viđen kraj.

Vojtašek i Vašir-Lagrav su takođe remizirali. Partija u kojoj je Francuz Lagrav spasavao glavu. Vojtašek je nakon početne prednosti i osvajanja kvaliteta izgubio nit i lagano je njegova prednost opadala. Nakon četrdesetak poteza sklopljen je remi.

Rezultati 11. kola: David Anton Guiharo - Nils Grandelijus 0,5-0,5, Magnus Karlsen - Aniš Giri 0,5-0,5, Aleksander Dončenko - Jan-Krištof Duda 0,5-0,5,  Alireza Firouzja - Fabiano Karuana 0,5-0,5, Arjan Tari - Andrej Esipenko 1-0, Jorden Van Forest - Pentala Harikrišna 1-0, Radoslav Vojtašek - Maksim Vašir-Lagrav 0,5-0,5.

Poredak posle 11. kola: 1. Aniš Giri 7,5, 2. Fabiano Karuana 7, 3. Jorden Van Forest 7, 4. Alireza Firouzja 7, 5. Andrej Esipenko 6,5, 6. Magnus Karlsen 6, 7. Nils Grandelijus 5,5, 8. Pentala Harikrišna 5, 9. Arjan Tari 5, 10. Jan-Krištof Duda 4,5, 11. Maksim Vašir-Lagrav 4,5, 12. Radoslav Vojtašek 4, 13. David Anton Guiharo 4, 14. Aleksander Dončenko 3,5.

U preostala dva kola biće zanimljivo, jer razlika između prvog i četvrtog iznosi samo pola boda, dok peti ima samo bod manje od prvog. Upravo između ovih pet igrača treba tražiti pobednika.

Giri će verovatno turnir da reši eventualnom pobedom protiv Firouzje. Ipak, ako se desi obratno, onda Firouzja ima meč loptu u zadnjem kolu. Remi bi povećao šanse Karuani i Van Forestu.

Holanđani mogu biti više nego zadovoljni, jer su oba njihova igrača na vrhu i imaju dobre šanse da ih još više obraduju i da na domaćem terenu proslave prvo mesto.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: