Šah Prijedor
promo
Šah Prijedor

promo

Šah Prijedor, Foto: promo

Prethodnih pet dana, Banja Dvorovi pored Bijeljine bila je domaćin najvažnijih takmičenja u kalendaru Šahovskog saveza Republike Srpske - Prve lige za muškarce, žene i omladince.

U konkurenciji muškaraca učestvovalo je 10 ekipa, a pobednik se naslućivao još pre završetka poslednjeg kola. Šahisti ekipe OŠK "9. januar" iz Foče maksimalnim rezultatom 6:0 savladali su ekipu Dvorova i potvrdili superiornost na takmičenju. Iako čelna tabla, IM Milan Božić, evidentno nije bio u formi, Fočake su do naslova nosile poslednje tri table - Neven Aleksić (5 poena iz 6 partija), Dino Marković (4,5/6) i Milan Miljković (6/7), a mladi šahisti iz Srbije Miloš M. Stanković i Ilija Stanojević, kao i iskusni Vlado Narančić značajno su doprineli iznenađujućem rezultatu.

Šah Prijedor

promo

Šah Prijedor, Foto: promo

I pored poraza od komšija iz Bileće, ekipa "Mladosti" iz Gacka, inače glavni favorit pre početka takmičenja, osvojila je drugo mesto, a uzrok tog rezultata leži u tome da su Gačani bili nešto skromniji upravo tamo gde su Fočaci blistali - na poslednje tri table.

Pobedom od 4:2 protiv "Rudara" iz Prijedora u poslednjem kolu, ekipa Bratunca stigla je zasluženo do 3. mesta. Simpatije je odličnom igrom i plasmanom pobrala i mlada ekipa ŠK "Svetozar Gligorić" iz Bijeljine.

Treba napomenuti da je za najuspešniju prvu tablu proglašen velemajstor Dalibor Stojanović iz ŠK "Svetozar Gligorić" (4/5), najbolji na drugoj tabli bio je Vladimir Bilić, ŠK "Gorski Termag" (5/7), a na trećoj Srđan Jefić iz ŠK "Rudar" (6/7). Ligu napuštaju "Ozren" iz Petrova i "Dvorovi".

Kod žena, između šest ekipa očekivano je slavila iskusna ekipa "Rudara" iz Prijedora, a Sara Jaćimović i Jasna Šakotić veliku pomoć imale su u mladoj Bojani Bojanić, koja je sa učinkom 4/4 bila najuspješnija treća tabla, ali i na celom takmičenju.

Drugo mesto zasluženo je pripalo mladoj ekipi ŠK "Svetozar Gligorić" iz Bijeljine, a treće mesto njihovim vršnjakinjama iz OŠK "9. januar" iz Foče. Najuspešnija prva tabla bila je Anja Đurić iz ŠK "Svetozar Gligorić", a druga Mirjana Popadić iz ŠK "Hercegovac".

Na prvoj ligi Republike Srpske za omladince učestvovalo je 11 ekipa, a ostvareni rezultat OŠK "9. januar" iz Foče nikada neće moći da bude nadmašen. Naime, Miloš M. Stanković, Ilija Stanojević, Dino Marković, Veljko Mališ, Vasilije Lambeta i Nikola Mrković dobili su svih 28 partija u 7 odigranih kola!

Šah Prijedor

promo

Šah Prijedor, Foto: promo

Srebrnu medalju osvojila je ekipa ŠK "Svetozar Gligorić" iz Bijeljine, a bronzanu ŠK "Crvena zvijezda" iz Obudovca. Pored pojedinačnih rezultata šahista iz Foče, treba pomenuti i Vladan Pejića iz ŠK "Gambit" iz Banjaluke, najuspešniju prvu tablu (5/6).

Takmičenje je uspešno vodio sudijski kolegijum predvođen međunarodnim sudijom Vladom Stojanovićem i njegovim zamenikom FIDE sudijom Nemanjom Šipkom, kao i sudijama Stevanom Paštarom, Sašom Stankićem i Radanom Mimićem.

Direktor turnira bio je predsednik Šahovskog saveza Republike Srpske Aleksandar Kovač, a organizator može biti ponosan odzivom ekipa, nivoom organizacije i sprovedenom epidemiološkom zaštitom.