Jugoslav Vasović
SPD Radnički
Jugoslav Vasović

SPD Radnički

Jugoslav Vasović, Foto: SPD Radnički

Na kvalifikacioni turnir u Budimpešti, do sad najgušći filter za plasman u Ligu šampiona, vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca otputovali su kao autsajderi, a vratili se kao najprijatnije iznenađenje. Nije neskromno, ako se kaže da o tome priča vaterpolo Evropa. Za samo dva mesta u elitnom evropskom klupskom takmičenju borilo se 16 izuzetno jakih klubova, na dva turnira u po dve grupe. Šumadinci su pokazali da su na pravom putu, iako im u konkurenciji dugogodišnjih, standardnih, učesnika Lige šampiona i evropskih takmičenja niko nije davao gotovo ni trunku šanse.

U najtežoj kvalifikacionoj grupi, u kojoj svako može da pobedi svakog, tri meča su odigrali u razmaku od 20 sati, a odlučujući u grupi posle dana odmora. Pobedili su Sintez iz ruskog Kazanja sa 16:14, igrali nerešeno sa francuskim Turkoanom (7:7) savladali špansku Terasu sa 13:8, a remizirali sa najvećim favoritom budimpeštanskim OSC-om (9:9) što je bilo dovoljno za duel odluke sa prvakom druge grupe, italijanskom Brešom, od koje su Kragujevčani izgubili (9:13).

- Iako smo na kraju ostali bez plasmana u Ligu šampiona, nije da nismo uradili ništa. Bilo je bitno da se pozicioniramo među prve četiri ekipe kako bismo bili nosioci u Kupu Evrope, tako da smo ipak mnogo ostvarili. Važno je i što smo svi u klubu, i igrači i stručni štab, videli gde se trenutno nalazimo i koliko nam fali. Zadovoljan sam igrom, ponašanjem i borbom. Nismo uzmicali ni pred jednim rivalom, pa čak ni Brešom, od koje smo izgubili razlikom koja je mnogo veća nego što je to zaista bio odnos snaga u bazenu. Ali, takav je sport - ocenjuje Jugoslav Vasović, direktor Radničkog.

Italijanska ekipa, sačinjena od velikog broja reprezentativaca, projektovana je za visoke domete, ali je mladi tim Radničkog pružio najbolji mogući otpor.

- Breša je jako mnogo i iskusna ekipa. Ssiguran sam da će se plasirati na “fajnal-ejt”. Nije sramota izgubiti od takvog tima, pa čak ni većom razlikom, pogotovo ako uzmemo u obzir način na koji smo igrali. Možda i presudne bile su greške u realizaciji, ali sve se to odbija na mladost, početak, stvaranje tima... Uvek postavljamo najviše ambicije, doputovali smo u Mađarsku da se izborimo za Ligu ampiona, ali izgleda da je to u ovom trenutku bio preveliki zalogaj – realan je Vasović.

Veliki broj utakmica u kratkom periodu, u odnosu na finalnog rivala, bio je, izgleda, odlučujući faktor, koji je uticao na umor Šumadinaca.

Umor igrača Radničkog, u napornom ritmu od pet utakmica u pet dana, bio je jedan od presudnih faktora u finalnom okršaju.

- Malo sam razočaran, jer smo i u ovom trenutku zaslužili više, a neću da kažem da ni Breša nije. Međutim, njima je jedna ekipa u grupi odustala tako da su odigrali samo dve utakmice, a mi četiri. To je velika razlika i videlo se kada su u jednom trenutku čak trojica igrača otišla na brzu izmenu, što se ne dešava, pogotovo ne nama. Ali, biće to sve u redu. Mi smo predstavljali Kragujevac, Srbiju, srpski vaterpolo i nijednog trenutka u nismo podbacili. Pokazali smo da se srpski klupski vaterpolo vraća i to je najvažnije - ističesmatra Vasović.

Ipak, očigledno da je Radnički na pravom putu i da može da račuan na uspešnu budućnost.

Odigrali smo turnir vrlo uspešno. Najvažnije je što su momci videli da mogu da igraju sa najboljim

ekipama. Suvišna je priča o budžetima, igraju igrači, a ne papir. Imamo odlične vaterpoliste, odličnog trenera, sveukupno smo dobar klub, ali moramo da budemo još bolji, kako bismo rešavali ovakve utakmice rutinski, u svoju korist. Za to su potrebne godine, ali imamo vremena i mnogo mladih igrača, tako da sam optimista – zaključuje Vasović.

Radnički će početkom decembra stupiti na internacionalnu scenu u Kupu Evrope.

PROČITAJTE JOŠ: