Dejan Savić
Alo/V.Marković
Dejan Savić

Alo/V.Marković

Dejan Savić, Foto: Alo/V.Marković

* Svetsko prvenstvo se igra po novim pravilima, između ostalog biće dozvoljena analiza sporne situacije na video snimku, ali je utisak da toga u praksi neće biti mnogo

* Dejan Savić je u Južnu Koreju odveo podmlađen sastav bez kapitena Filipa Filipovića, braće Gojka i Duška Pijetlovića, Stefana i Branislava Mitrovića, Andrije Prlainovića i Milana Aleksić

* Srbija je pet puta bila šampion sveta, uključujući i Jugoslaviju čiji je pravni naslednik, poslednji put u Kazanju 2015. 

 

Vaterpolisti Srbije remizirali su sa Crnom Gorom 10:10, na startu 19. Svetskog prvenstva u Kvangdžuu.

Rezervni tim Srbije sjajno je otvorio meč i stekao tri gola razlike (6:3), međutim "delfini" padaju u trećem kvartalu što iskusniji Crnogorci koriste i preokreću na 10:8 sredinom poslednjeg perioda.

Međutim, predvođeni izabranici Dejana Savića sjajno reaguju u završnici i golom Strahinje Rašovića 12 sekundi pre kraja uspevaju da izjednače.

Rašović je predvodio Srbiju sa 4 gola, tri je postigao Dušan Mandić, a odličan je na golu bio Strajo Rističević sa osam odbrana. Po dva gola za CG postigli su Brguljan, Radović, Janović i Đurđić.

Iako Srbija nije pobedila, iako je ispustila dvostruku prednost iz drugog perioda meča, ovaj rezultat sigurno može da zadovolji s obzirom da je Savić u Južnu Koreju odveo podmlađen sastav bez kapitena Filipa Filipovića, braće Gojka i Duška Pijetlovića, Stefana i Branislava Mitrovića, Andrije Prlainovića i Milana Aleksića.

Očigledno silno motivisani da se dokažu, "delfini" su sjajno otvorili meč i dalekometnom paljbom preko Rašovića, Ćuka i Mandića poveli 4:1. Crnogorci se bude krajem prvog perioda, kada odgovaraju istom merom i sjajnim golovima Radovića i Janovića, koji je lobovao našeg golmana, smanjuju na gol zaostatka.

Srbija nastavlja u istom ritmu u drugom kvartalu, snažna odbrana je demoralisala crnogorski napad, dok su Dedović i Mandić poentirali za 6:3. Međutim, "delfini" opet padaju u završnici kvartala što ponovo kažnjavaju Radović i Ivović za 6:5 na poluvremenu.

"Ajkule" su ušle spremnije u drugo poluvreme, pa uprkos golovima Rašovića i Ranđelovića za 8:6 uspostavljaju potpuno kontrolu u bazenu.

Neutrališu napad Srbije, dok s druge strane strpljivim akcijama "razbijaju" našu odbranu i serijom 4:0 preokreću na 10:8 u trećem minutu poslednjeg perioda.

Usledio je ključni napad na meču, imali su Crnogorci napad sa igračem više za +3, ali sjajni Rističević brani šut Radovića i daje krila saigračima. Posle još jedne odlične defanzive "delfini" konačno prekidaju golgeterski post, nasamarili su rivala tako što je Dušan Mandić ostao pred golom Crne Gore pa lako ralizuje kontru za 10:9.

U narednom napadu Lazić propušta zicer za izjednačenje, ali se Srbija opet sjajno brani i 32 sekunde pre kraja dobija napad sa igračem više. Dugo je trajala akcija, nije bilo prilike za šut, kada još jedan Crnogorac pravi faul i napušta bezen.

Ovaj put "delfini" brzo reaguju i preko Rašovića poravnavaju na 10:10, a zatim uspevaju da se sa igračem manje odbrane od napada Crne Gore u poslednjih 12 sekundi i izbore remi.

Ovo je bio 26. duel dve selekcije i drugi remi, pa Srbija i dalje vodi 17:7. U Grupi A su još selekcije Grčke i domaćina Južne Koreje. Srbija u sredu igra sa Korejom (13.30), a u petak sa Grčkom (9.30).

Prvoplasirani tim ide direktno u četvrtfinale, a drugi i treći u osminu finala gde se naša grupa se ukršta sa Grupom B, u kojoj su Hrvatska, SAD, Australija i Kazahstan.

Svetsko prvenstvo se igra po novim pravilima, između ostalog biće dozvoljena analiza sporne situacije na video snimku, ali je utisak da toga u praksi neće biti mnogo.

Srbija je pet puta bila šampion sveta, uključujući i Jugoslaviju čiji je pravni naslednik, poslednji put u Kazanju 2015. Pre dve godine je bila bronzana u Budimpešti.

PROČITAJTE JOŠ:

Svetsko prvenstvo, I kolo:

Srbija – Crna Gora 10:10 (4:3, 2:2, 2:4, 2:1)
Bazen Nambu univerziteta, 4.630 mesta
Sudije: Vojvodin (Rusija), Cvart (Holandija)

Srbija: Rističević (gk) 8 odbrana, Mandić 3, V. Rašović, Ranđelović 1, Ćuk (c) 1, Lazić, Vico, Dedović 1, Jakšić, Drašović, Stojanović, S. Rašović 4, Dobožanov (gk)

Crna Gora: Lazović (gk) 4 odbrane, Brguljan (c) 2, Radović 2, Petković, Čučković, Ukropina, Janović 2, Đurđić, Ivović 1, Spaić, Drašković 1, Murišić, Kandić (gk)

BONUS VIDEO:

Novak Đoković sa sinom Stefanom izlazi na šampionsku terasu Vimbldona