Proterani Nigerijci
Foto: Printscreen
Proterani Nigerijci

Foto: Printscreen

Proterani Nigerijci, Foto: Foto: Printscreen

Mnoštvo nejasnoća i dalje prati slučaj dvojice nigerijskih studenata, koji su nedavno u Puli učestvovali na međunarodnim sportskim igrama, a onda su, prema njihovim tvrdnjama, uhapšeni u Zagrebu i uz pretnju oružjem proterani u BiH.

Advokat Ante Nobilo o ovom slučaju kaže da nema migranta za kojeg je čuo, među milionima, da su prošli tim područjem, da su bili praktično u Evropskoj uniji i ilegalno krenuli ka istoku.

Nobilo ističe da dvojica Nigerijaca sigurno nisu svojevoljno otišli u BiH.

"Dobili smo informaciju od bosanskih organa da su pasoši njihovi ostali u Zagrebu i da su kasnije došli poštom, a da su išli s krijumčarima poneli bi dokumente. Oni svi imaju pametne telefone i takva zabuna, da umesto na zapad krenu na istok, teško je prihvatljiva", kazao je Nobilo.

Upitan da li je se ovo možda akcija s ciljem kompromitovanja Hrvatske, Nobilo je rekao da mu to zvuči kao teorija zavere.

"Teorijski da, ali vuče na teoriju zavere. Ako je tako, treba gledati u čiju to korist ide. Mi smo dosad imali već takvo postupanje hrvatske policije, da sa hrvatske teritorije prebacuje migrante u BiH. Sad smo svi u šoku da ih je neko oteo u Zagrebu i transportovao u Bosnu i Hercegovinu, ali razlika je samo u lokaciji i kilometraži", kaže Nobilo.

Misli da je realno pretpostaviti da su studenti koji se nisu vratili u zemlju iz koje su došli pokušali da ostanu u EU.

"Policijsko postupanje je nezakonito. U poslednje vreme imamo dva pucanja, a policija je oba puta saopštila da je oružje samo opalilo", kazao je Nobilo.

Policija tvrdi da su sve podmirili i poneli dokumente. Uveren je da policija svesno prikriva činjenice u vezi sa ovim slučajem.

" Hrpa neistina, prikrivanje činjenica. Imam osećaj da imaju pokriće da mogu tako da postupaju. Ne verujem da bi policajac koji od plate hrani porodicu samoinicijativno kršio zakon, da nema direktne zapovesti", kaže ovaj hrvatski advokat.

Smatra da dvojicu nigerijskih studenata treba vratiti u Hrvatsku, koja treba da im izda privremenu vizu i uzme valjane iskaze koji bi se koristili u daljem postupku.

"Ako želite Hrvatsku koja je država vladavine prava, to je jedini put, ali ako se analizira kako Hrvatska postupa, to se neće dogoditi. Policija će nastojati ovo da zataška", rekao je Nobilo.