Vaterpolo Srbija - Grčka
Tanjug/AP 29-07-2017
Vaterpolo Srbija - Grčka

Tanjug/AP 29-07-2017

Mandić smatra da nismo favoriti na SP, Foto: Tanjug/AP 29-07-2017

* Srbija protiv Crne Gore igra prvi meč na SP u Južnoj Koreji

* Meč se igra u noći između nedelje i ponedeljka (1.30)

* "Delfini" sa mlađim snagama, pošto je plasman na OI u Tokiju obezbeđen

Vreme je za Svetsko prvenstvo! Vaterpolisti Srbije u noći između nedelje i ponedeljka, sat i po posle ponoći, počinju takmičenje na kojem će, verovatno prvi put u istoriji, biti bez opterećenja i obaveze osvajanja medalje.

Mečevi pred 4.600 gledalaca

Bazen u Nambu univerzitetu, gde će se održavati takmičenje, izgleda svetski! Ima pokrivene tribine na sve četiri strane, a kapacitet je 4.630 mesta. Odmah pored je pomoćni bazen za zagrevanje.

 Plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine je obezbeđen, pa je selektor Dejan Savić na put u Južnu Koreju, odnosno grad Gvandžu, poveo mlađe snage, pre svih igrače koji će činiti okosnicu tima na Olimpijskim igrama 2024. Prvi rival koji očekuje ove nove, podmlađene „delfine“ je reprezentacija Crne Gore. Težak protivnik, ali možda i idealan da selektor Dejan Savić na samom startu proceni koliko tim u ovom sastavu može. Kakva je atmosfera u redovima reprezentacije, koja je godinama najveći ponos Srbije, možda i najbolje svedoči to što su Savićevi izabranici juče trenirali zajedno sa timom protiv kojeg otvaraju šampionat. Trening je protekao u radnoj atmosferi, ali je bilo vremena i za šalu. Ništa neobično, kada znamo da su igrači Srbije i Crne Gore saigrači u klubovima, a da su selektori Savić i Vladimir Gojković tokom igračkih karijera zajedno vodili velike bitke u nacionalnom timu.

- Ovi momci su reprezentativci Srbije. Predstavljaju budućnost našeg vaterpola i oni će to ostati bez obzira na to šta će uraditi na ovom takmičenju - trudi se Savić da relaksira sve igrače uoči starta još jednog šampionata.

Video-analiza spornih situacija!

Svetsko prvenstvo će se igrati po novim pravilima, a zanimljivo je da na tehničkom sastanku o njima nije bilo reči! Biće dozvoljena analiza spornih situacija pomoću video-snimka, ali je utisak da toga u praksi neće biti mnogo.

Srbija i Crna Gora su do sada igrale 25 puta. Naša reprezentacija upisala je 17 pobeda, Crnogorci su slavili sedam puta, dok je jedan meč završen nerešeno. Činjenica je da u prvom meču nismo favoriti, ali to ne brine Dušana Mandića, igrača s najvećom reputacijom u ovom timu.

Grupa A

1. kolo - 15. jul:

Srbija - Crna Gora (1.30)

Grčka - J. Koreja (2.50)

2. kolo - 17. jul:

Crna Gora - Grčka (12.10)

Srbija - J. Koreja (13.30)

3. kolo - 19. jul:

Srbija - Grčka (9.30)

Crna Gora - J. Koreja (10.50).

- Videćemo šta će se dogoditi na SP. Normalno se osećamo, ne razmišljamo o pratećim stvarima. Prvi put nismo favoriti. Ipak, može da se dogodi da za nas to bude rasterećenje, a za njih pritisak. Bitno je da ni jednog trenutka ne pomislimo da je meč gotov, moramo da igramo do kraja. Motivisani smo, a naš kvalitet nije sporan - kaže Dušan Mandić.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO:
Atmosfera na Tašu! Meč Srbija - Hrvatska!