Srbijada
Privatna arhiva
Srbijada

Privatna arhiva

Srbijada, Foto: Privatna arhiva

Olimpijada je krajnje pogrešan, ali u širokim narodnim masama opšteprihvaćen skraćeni naziv za Olimpijske igre, kao najveći svetski sportski događaj, koji se održava na svake četiri godine. Tih mesec dana ne postoji ništa osim sporta, druženja i nerviranja zbog igara reprezentacija i pojedinaca koji predstavljaju vašu zemlju.

PROČITAJTE JOŠ:

Vođeni tom skraćenicom, koja zapravo označava period između dvaju olimpijskih igara, a ne same igre, Srbi u Severnoj Americi su napravili svoju „Srbijadu“. Sabor fudbala i srpske kulture. Oni ne čekaju četiri godine da se sastanu, njima ne trebaju kvalifikacije i olimpijske norme, niti je uopšte bitno što je osnova naziva pogrešno izvedena, jer ovaj naziv najbolje opisuje to što oni rade. Za njih je to, pored Božića i Vaskrsa, najvažniji praznik u godini i tako će ostati do kraja sveta.

Bend iz Čikaga zadužen za zabavu

„Srbijada“, bilo da je mala ili ona prava septembarska, ne može da prođe bez muzike, a ovoga puta sve prisutne je zabavljao bend pod nazivom 312 iz Čikaga. Njega čine Čedo, Aleksandar, Savo i Miloš i na repertoaru su bili pop i rokenrol, kako domaći, tako i strani, zatim starogradska muzika i na kraju neizbežni narodnjaci. Uživalo se do dugo u noć i atmosfera je, naravno, bila fantastična i svi su se dogovorili da se naredni put vide u Čikagu krajem leta na novom druženju.

Baš tako nama, hiljadama kilometara udaljenim od njih, šta je to „Srbijada“ objašnjava Zoran Jovičić, predsednik Fudbalskog kluba Ujedinjeni Srbi iz Milvokija.

- Ovo je bio naš godišnji zimski futsal turnir, koji je ove godine održan u Milvokiju, a domaćin je bio Fudbalski klub Ujedinjeni Srbi, čiji sam ja predsednik. Ovo takmičenje zovemo „Mala Srbijada“, koji asocira na Srbijadu, što je naš godišnji fudbalski turnir koji spaja srpske timove iz Severne Amerike. On se svake godine održava u drugom gradu, a ovog septembra domaćin će biti Čikago i tamo ćemo se svi skupiti, družiti i uživati - objašnjava Zoran Jovičić.

Srbijada

Privatna arhiva

Srbijada, Foto: Privatna arhiva

Ta prava „Srbijada“ održava se na velikom terenu, igra se i proslavlja mnogo drugačije, da ne kažemo raskošnije. Tada su druženja napolju, uz neizbežno „okretanje praseta“, a u ovoj skromnijoj verziji na meniju su ćevapi, pljeskavice, slavonski čorbanac, krofne i drugi srpski specijaliteti. I da, tada, baš kao i sada, sve počinje uz intoniranje srpske himne „Bože pravde“.

Srbijada

Privatna arhiva

Srbijada, Foto: Privatna arhiva

Ova skromnija verzija takmičenja ne znači da je konkurencija bila slabija ili da je posećenost opala. Čak naprotiv, interesovanje je kao i svake godine ogromno, a na „Maloj Srbijadi“ u Milvokiju učestvovali su mnogi timovi koji igraju na godišnjoj severnoameričkoj „Srbijadi“.

PREPORUČUJEMO I OVO:

Uz domaćine iz FK Ujedinjeni Srbi, tu su još bili FK Republika Srpska, SSK Karađorđe, FK Morava, Srpski sport Klub, FK Nikola Tesla, Čikago junajted i ovogodišnji šampion našeg zimskog futsal turnira Bari 91. Uz 17 timova u otvorenoj diviziji, bilo je još pet timova u konkurenciji veterana, koja se zvanično zove „Divizija preko 40“. Nagrada u otvorenoj diviziji uz „noseći“ trofej je i novčana nagrada od 1.500 dolara, dok je u konkurenciji starijih timova iznosila 500 dolara.

Naravno, sve utakmice i svi klubovi imaju isključivo amaterski karakter, ali Jovičić naglašava da bi i to uskoro moglo da se promeni.

Andrija Novaković ponos Milvokija

Fudbalski klub Ujedinjeni Srbi je amaterski kolektiv, a u njemu je ponikao Andrija Novaković, koji trenutno nastupa za holandsku Fortunu. Ovaj dvadesetdvogodišnji momak predstavlja ponos Milvokija i na zvaničnoj Tviter prezentaciji kluba prati se svaki njegov potez i proslavljaju golovi kojih je ove godine bilo sedam. Iz kluba mu pružaju podršku, baš kao i svim drugim srpskim sportistima, poput Novaka Đokovića, ali i svih onih koji na lep i pozitivan način prezentuju Srbiju u svetu. Baš kao što to oni kroz „Srbijadu“ čine u Americi.

- Mi smo klub koji trenutno igra u najvišoj amaterskoj ligi savezne države Viskosnin, ali imamo aspiracije da pređemo u poluprofesionalni fudbal i nacionalnu međudržavnu ligu, počevši od ovog proleća, sa učešćem u UPSL (United Premier Soccer League) - kaže Jovičić i nastavlja:

Srbijada

Privatna arhiva

Andrija Novakovic, Foto: Privatna arhiva

 - Klub je nedavno promeno rukovodstvo i želimo da malo unapredimo rad, koji je i do sada bio dobar, ali želja nam je da podignemo sve na jedna viši nivo. Svi smo mi ovde iz ljubavi prema fudbalu i Srbiji, imamo neke svoje poslove, a ovo nam je hobi.