Aleksandro Kralj
Alo
vaterpolisti Crvene zvezde

Alo

vaterpolisti Crvene zvezde, Foto: Alo

Vaterpolo klub Crvena zvezda i SD Crvena zvezda organizovali su zajedničku konferenciju za medije povodom skandala koji se dogodio u Splitu kada su huligani napali vaterpoliste crveno-belog kluba i naneli im povrede.

Golman Crvene zvezde Aleksandro Kralj se spasao skočivši u more, ali su i on i Dušan Vasić i Miloš Maksimović izvukli deblji kraj i pretrpeli stres i povrede, kada ih je zaskočila grupa huligana splitskog kluba.

Konferenciji za medije prisustvovalo je rukovodstvo SD Crvena zvezda, predsednik SD Nebojša Čović, trener vaterpolista Aleksandr Filipović, predsednik VK Crvena zvezda Igor Milojević, kao i napadnuti vaterpolisti Aleksandro Kralj, Miloš Maksimović i Dušan Vasić.

"Prilikom ulaska u Hrvatsku dobili smo obezbeđenje, a posle ručka imali smo slobodno vreme. Stariji igrači su pitali da prošetaju po gradu. Tu je bio pripadnik policije. Videli smo da su u civilu. Policajac je kontaktirao šefa, objasnio da su pristijno obučeni. Kasnije se ispostavilo da su imali trenerke ispod. Nije bilo vidnih obeležja. Provokacija nije sedeti u kaficu i to sa jaknom. Nisu šetali rivom", rekao je trener crveno-belih Aleksandar Filipović.

vaterpolisti Crvene zvezde

Alo

vaterpolisti Crvene zvezde, Foto: Alo

"Iz našeg ugla, posle treninga smo odlučili da popijemo kafu na rivi. Najpre nismo našli prazan sto, a kasnije smo ga našli. Videli smo da nas konobar gleda čudno, ubeđivao sam sebe da nije zbog nas. Ne baš prijateljskim tonom upitao je Kralja 'Šta ti je to na majici'. Kralj je rekao: 'Grb Crvene zvezde, došao sam da igram'. On je preteći rekao 'Bolje pokrij to'. Oni su mislili da je šala, a ja sam predložio da promenimo lokal. Otišli smo u susedni lokal. Nakon 20 minuta su nasrnuli huligani. Prišli su sa leđa, počeli sa udaranjem", prepričava jezive detalje Dušan Vasić.

PROČITAJTE JOŠ:

"Kralj je najgore prošao, kucao je poruku, udaren je u nos, mi po glavi i leđima. Ja sam bio civilno obučen, a Kralj i Maksimović u trenerkama, pa su ih jurili. Kralj je skočio u more da bi sačuvao glavu. Jedan je imao nož, a bacali su predmete na njega dok je bio u moru. Žao mi je jer nosim pozitivne utiske iz Splita dok sam igrao tamo. A sada niko nije ponudio pomoć. Niko nije pitao da li nam šta treba", rekao je Vasić, a na negove reči se nadovezao Miloš Maksimović.

"Mi nismo imali nameru da provociramo. Kad je počeo napad, video sam ih i pokušao da izađem i potrčao sam na drugu stranu. Potrčali su za mnom, jedan je imao šipku na izvlačenje. Pogodio me je u nogu. Pobegao sam, ušao u hotel. Nisu hteli da pozovu taksi, srećom, naleteo je jedan taksi. Imali smo osećaj kao da uh je bilo mnogo više, zbog gužve i povika. Ja sam imao na sebi trenerku i preko zakopčanu jaknu do grla", otkrio je Maksimović.

Golman Crvene zvezde Aleksandro Kralj skočio je u hladno more kako bi spasao živu glavu.

"Nosio sam jaknu i ispod majicu. Konobar je primetio grb. Pitao je 'Šta je to?'. Rekao sam da je Zvezdin. Pripretio mi je da pokrijem to. Mislio sam da je šala, a on je rekao da nije šala. Prešli smo u drugi kafic. U napadu sam najgore prošao, ostao sam samo u trenerci, vikali su 'Ubij četnika', i 'Skini to'. Udarali su me, nisam hteo da stanem. Jurili su me nožem, posekli su me po nozi, jedino rešenje je bilo da skočim u more. Kasnije je policija rekla da sam se tako spasio. Tada je krenuo haos. Skupili su se ljudi, ali oni su nastavili da viču da sam četnik, da sam Crnogorac... I to ljudi koji su pili kafu", rekao je Kralj.

Predsedik SD Crvena zvezda Nebojša Čović osudio je brutalan napad splitskih huligana na vaterpoliste Zvezde.

"Sport je često bio vesnik ne samo dobrih stvari. Čašica idiota moze da sruši sve sto se s mukom gradi godinama. Nikada se ništa slično nije dogodilo u Srbiji. Ima novinara u hrvatskoj koji su napravili časnu analizu. Jedno je sukob navijača, a drugo napad na sportistu. Momci nisu dali nijedan povod. Ovo je organizovan napad. Huligani su bili opremljeni i to je pokušaj linča. Da ne bi hrvatsko pravosuđe pravilo egzibicije. Split je pistao grad slučaja, upravljaju navijačke grupe, Torcida...