Mlade šahistkinje osvojile tri medalje na Evropskom prvenstvu
Foto: Alo/Alo/ Nikola Todorović

 

Vera Vujović je zlatna devojka srpskog šaha. Osvojenih 7,5 bodova iz 9 partija bilo joj je dovoljno da postane prvakinja Evrope u kategoriji devojčica do 12 godina.

„Osećaj je divan. Znala sam da ću dobro da prođem, ali ovome se nisam nadala. Protivnice su bile dobre, a partije kvalitetne, tako da sam zaista zadovoljna rezultatom. Prvog dana je u početku bilo baš dobro, a onda sam pri kraju već bila umorna, pa sam jednu partiju izgubila, a jednu remizirala. Drugog dana, kada sam se odmorila, pobedila sam sve tri partije i to je bilo dovoljno za prvo mesto“, kaže Vera Vujović, mlada šahistkinja Srbije i prvakinja Evrope do 12 godina.

„Ovo mi je druga medalja sa evropskih takmičenja. Jednu sam dobila u rešavanju šahovskih problema i sada ovu u rapidu“, dodaje naša sagovornica.

Tamara Janković je osvojila 6,5, a Ana Tadić sedam poena iz 9 partija i to im je donelo srebrne medalje u kategoriji devojčica do 14 i 16 godina.

„Ovo mi je prvi put da sam osvojila evropsku medalju. Mislila sam da će ovo takmičenje biti samo veliko iskustvo i nisam očekivala ni medalju, niti neki specijalan rezultat. Međutim, u poslednja četiti kola sam se baš potrudila, odnela sam pobede i tako stigla do medalje. Protivnice su bile izuzetno jake, pogotovo poslednja. Presrećna sam“, kaže Tamara Janković, mlada četrnaestogodišnja šahistkinja Srbije.

„Jako je dobar osećaj, ovo mi puno znači, jer sam puno radila kako bih stigla do ove medalje. Ovo mi je druga medalja na evropskim prvenstvima. Osvojila sam zlato do 8 godina i sada srebro. Protivnice su bile zaista jake. S obzirom na konkurenciju jako zadovoljna igrom“, kaže Ana Tadić, šesnaestogodišnja šahistkinja Srbije.

Selektor mlade reprezentacije Srbije kaže da je ovo preveliki uspeh naše delegacije.

„Ovo je verovatno istorijski uspeh. Mislim da nikada nismo uzeli više medalja. Nadam se da je ovo na ovom šampionatu tek početak, jer nas sutra čeka turnir u brzopoteznom šahu. Imamo prvakinju Evrope do 12 godina i vicešampionke u kategorijama do 14 i 16 godina", kaže Mladen Milenković, selektor mlade reprezentacije Srbije.

"Uz to, moram da istaknem da imamo ukupno desetoro dece koja su ušla u top 10 u Evropi i to je stvarno fantastičan rezultat. Ovo znači da za srpski šah nema zime i verujemo da će ovo otvoriti vrata da se šah uvede kao predmet u školama o čemu se ozbiljno priča poslednjih godinu dana“, objašnjava naš sagovornik. 

U ekipnom šahu koje se igra tokom popodneva boje Srbije brane četiri tima.

@alo_portal EKSKLUZIVNO ZA ALO! Nole: Volim košarku, ali bolje da se držim reketa! Šampion u društvu šampiona. Novak Đoković ekskluzivno za Alo! sa veličanstvenog dočeka u Beogradu, govori s puno strasti 🎥| D. J. Bužić #alo #alodnevnenovine #novakdjokovic ♬ original sound - Alo_portal

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading