INDUSTRIJA IGARA NA SREĆU PODRŽAVA UKUPNO 100.000 RADNIH MESTA
Foto: Shutterstock

Industrija igara na sreću jedan je od glavnih pokretača domaće privrede, kroz oporezivanje, ali i zapošljavanje. Beting sektor podržava 100.000 radnih mesta, a od toga direktno zapošljava oko 15.000 radnika. Kada se uzmu u obzir i članovi porodica, od industrije igara na sreću u našoj zemlji direktno i indirektno živi više od 400.000 ljudi, što je ekvivalent populaciji jednog većeg grada u Srbiji!

Usled ubrzanog razvoja tehnologija i ekspanzije onlajn igara na sreću, kompanije iz ove oblasti više ne zapošljavaju samo radnike sa srednjim obrazovanjem, već fokus sve više stavljaju na regrutaciju vrhunskih IT kadrova. Prema najnovijim podacima, u industriji igara na sreću radi oko 500 IT stručnjaka i najmanje još toliko matematičara, analitičara, statističara i drugih eksperata sa visokom stručnom spremom. U okviru ove grane razvijaju se softveri i modeli sa širokom primenom i na druge segmente.

Važno je napomenuti i da beting industrija, kao jedna od najbolje regulisanih u zemlji, domaćoj privredi doprinosi kroz najveće uplate u budžet, po osnovu većeg broja poreskih oblika. Za ovu oblast je, recimo, specifična naknada za priređivanje i odobrenje igara na sreću, koju druge delatnosti ne plaćaju. Usled promene zakona i povećanja naknada, prilivi budžeta po ovom osnovu su praktično duplirani za samo tri godine i to u uslovima korone. Samo u 2022. godini, direktni poreski prihodi od industrije igara na sreću iznosili su između 240 i 250 miliona evra. Navedenim sredstvima moglo bi da se izgradi 25 bolnica ili finansira izgradnja 50 škola širom naše zemlje!

Ukupan neto profit industrije igara na sreću za 2022. godinu iznosio je 100 miliona, što znači da su priređivači u budžet naše zemlje uplatili 2,5 puta više od ukupnog prihoda koji su ostvarili.

Ukupna direktna dodata vrednost industrije igara na sreću privredi Srbije procenjuje se na najmanje 500 miliona evra, a može se reći da ova grana direktno ili indirektno utiče na kreiranje BDP-a naše zemlje od najmanje 1,5 odsto.

PODSTICAJ ZA DRUGE INDUSTRIJE

Veliki uticaj na privredu Srbije industrija igara na sreću ostvaruje i kroz saradnju sa brojnim drugim sektorima koji od nje direktno zavise, kao što su mediji, industrija hrane i pića, ugostiteljstvo, sektor nekretnina kroz zakup poslovnog prostora, IT i telekomunikacije, građevinska industrija, osiguranje, bankarstvo i mnogi drugi. Samo neki od lidera u ovoj industriji sarađuju sa više od 1.000 različitih dobavljača u Srbiji, uz godišnji promet sa njima u iznosu većem od 50 miliona evra.

Doprinos sektoru nekretnina najbolje ilustruje činjenica da u našoj zemlji postoji 3.000 uplatnih mesta i najmanje toliko zakupodavaca. Beting sektor je i jedan od najvećih oglašivača, imajući u

vidu da troškovi kompanija iz ove industrije za oglašavanje putem različitih marketing kanala, sponzorstva klubova i federacija, promocije događaja i manifestacija dostižu i 30 miliona.

VERNA PODRŠKA DOMAĆEM SPORTU

Kompanije iz ove grane su i najveća podrška domaćem sportu, imajući u vidu da gotovo ne postoji klub iz Superlige Srbije koji nema beting sponzora. Godišnja investicija kompanija iz ove oblasti u domaći fudbal veća je od tri miliona evra, dok ukupni dogovoreni ugovori premašuju deset miliona evra. Kompanija IMG Data Limited je sa Fudbalskim savezom Srbije potpisala ugovor od 6,4 miliona evra za praćenje i objavljivanje rezultata utakmica, a ovu uslugu u ogromnoj meri koriste upravo beting kompanije. Osim fudbala, industrija igara na sreću ulaže i u košarku, odbojku i rukomet, dok se značajni iznosi izdvajaju i za razvoj amaterskog sporta.

ZNAČAJNA CSR ULAGANJA U ZAJEDNICU

Osim podrške sportu kroz sponzorske ugovore, kompanije iz oblasti igara na sreću na godišnjem nivou izdvajaju i milionske iznose za društveno odgovorne akcije i ulaganje u razvoj zajednice. Podrška koja se meri stotinama miliona dinara upućuje se zdravstvenom sistemu, kulturnim ustanovama i manifestacijama, borbi za ekologiju i zdravije okruženje, ekonomskom osnaživanju žrtava porodičnog nasilja, mladim talentima i startapima, humanitarnim organizacijama i pojedincima kojima je to bilo najpotrebnije...

RAZVOJ I MODERNIZACIJA

Prosečan godišnji iznos investicija beting kompanija prevazilazi 50 miliona evra, a osim ulaganja u opremu i razvoj mreže uplatnih mesta, u poslednje vreme sve više investiraju u modernizaciju i nove tehnologije.

INTERNACIONALIZACIJA POSLOVANJA

Domaće kompanije priređivači igara na sreću ističu se i po ekspanziji poslovanja na inostranim tržištima, čime se obezbeđuje dodatan devizni priliv za našu zemlju.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading