Šah
Foto: Alo/Foto: Dejan Briza

 

Treći Međunarodni letnji šahovski festival pod nazivom Srbija open 2023 svečano je otvoren u nedelju 16. jula u beogradskom hotelu "Metropol".

Turnir će trajati do 24. jula, a srpska prestonica po drugi put će ugostiti veliki broj šahista i šahistkinja iz celog sveta, preciznije njih 500.

Organizator ovog događaja je Šahovski savez Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta, a predsednik ŠSS Dragan Lazić svečano je otvorio turnir i poželeo sreću takmičarima.

- Želim da vas sve pozdravim i izrazim veliko zadovoljsto što po treći put imamo priliku da otvorimo Srbija open i poželimo dobrodošlicu velikom broju šahista i šahistkinja sa svih meridijana. Srpski šah se nalazi na jednoj vrsti prekretnice i teži ka novim izazovima. Upravo Srbija open je na neki način sinonim našeg uspeha i predanog rada. Moram da kažem da je za ove tri godine sve vreme uz nas bilo resorno Ministarstvo sporta i naravno da ćemo mi naše nove ideje i projekte prvo podeliti sa njima, a neke od njih već imamo u planu. Moram da pohvalim i naše sponzore koji su s nama, a dobro znamo da šah nije jedan od najpopularnijih sportova i svaku pomoć treba ceniti - rekao je Lazić i nastavio:

- Moramo da konstantujemo da je Svetska šahovska federacija (FIDE) od samog početka ovaj turnir podržala. To nam mnogo znači jer se tako podiže rejting kako našeg saveza tako i naših reprezentacija. Verujem da naš šah više neće biti u krizi i da naši šahisti i šahistkinje neće morati da traže rešenja van granica naše zemlje. Mi ćemo u budućnosti ići putem najrazvijenijih država. Svaki učesnik koji je došao ovde ima zacrtane planove i nadam se da će ih ostvariti. Želim vam da nastavite da uživate u našoj Srbiji i Beogradu, a uz to vam želim i puno sreće na turniru - zaključio je predsednik Šahovskog saveza Srbije nakon čega je povlačenjem prvog poteza turnir startovao.

Šah

Foto: Dejan Briza

 

Ove godine, u okviru festivala biće odigrano 11 različitih turnira sa ukupnim nagradnim fondom preko 35.000 evra. To znači da su svi šahisti mogli da izaberu turnir koji im najviše odgovara i uživaju u narednim takmičarskim danima u Beogradu.

Podsećanja radi, Srbija open je svetlost dana ugledao 2021. godine kada je po prvi put održan u Beogradu, na istom mestu kao i ovog jula. Nakon toga preselio se u Novi Sad, a sada je po drugi put u prestonici Srbije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading