SJAJNO Francuska škola, Institut i Šahovski savez Srbije zajedno realizovali ideju jednog učenika
ŠSS

 

Učenik završnog razreda Francuske škole u Beogradu, Marko Papić, dugogodišnji je zaljubljenik u šah. On je došao na ideju da okupi svoje drugare i poveže ih sa učenicima drugih škola koji dele isto interesovanje. U tome mu je pomogao Francuski institut. Budući da je jedan od glavnih ciljeva Šahovskog saveza Srbije popularizacija šaha kod mladih, Savez je prepoznao uticaj ovog turnira i pružio podršku njegovoj realizaciji.

Francuska škola u Beogradu je sa zadovoljstvom podržala Markovu inicijativu, realizovala projekat, ugostila učesnike i njihove nastavnike, obezbedila nagrade za najbolje, kao i poklone za sve.

Na turniru je učestvovalo preko pedeset učenika, iz ukupno deset škola, a takmičari su bili podeljni u dve grupe prema uzrastu. Pobednici svake od grupa zatim su odigrali odlučujući meč, nakon kojeg je titula najboljeg igrača turnira pripala učeniku Osme beogradske gimnazije, Matiji Petronijeviću.

Ovako veliki odziv škola i učenika dokazuje da šah nije izgubio svoje mesto u savremenom svetu, ne samo kod odraslih nego i kod mladih, i koliko je interesovanje za ovaj sport i dalje veliko. Tradicija igranja šaha u Srbiji izuzetno je duga i meri se vekovima. Brojni šahisti iz Srbije osvajali su mnoge medalje na svetskom nivou, dok će nove generacije iznedriti još mnogo talentovanih igrača i još mnogo pobeda.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading